"Πως να ζήσουμε ήρεμα και πολλά χρόνια"

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
gkou
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:05 pm
Τοποθεσία: Γεωργία, Κόρινθος

"Πως να ζήσουμε ήρεμα και πολλά χρόνια"

Δημοσίευσηαπό gkou » Τρί Απρ 09, 2013 9:22 am

ΠΙΣΤΗ:
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ


Η πίστη στο Θεό μεταξύ των άλλων ενεργεί και σαν φάρμακο στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου, κατά το αγιογραφικό , «φοβοῦ τὸν Θεὸν καὶ ἔκκλινε ἀπὸ παντὸς κακοῦ, τότε ἴασις ἔσται τῷ σώματί σου»( Παρ. 3, 7-8 ).

Θεραπεία ασθενειών
Έγραψαν: «Η πίστη θεραπεύει και η επιστήμη μπορεί να το αποδείξει.
Ολοένα και περισσότερες ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με βαθειά θρησκευτική πίστη χαίρουν καλύτερης υγείας και μακροζωίας απ’ όσο οι λιγότερο θρησκευόμενοι συνομήλικοί τους» ( Νέα, 8.4.1999).
«Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο (λέει καθηγητής του Χάρβαρντ) ότι η θρησκευτική πίστη , (ιδιαίτερα , όταν ενεργοποιείται με την προσευχή) , προκαλεί αλλαγές στην εσωτερική χημεία του σώματος∙ αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα το ορμονικό μας σύστημα, ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού, την καρδιακή λειτουργία, το νευρικό μας σύστημα, και τα ίδια μας τα κύτταρα∙ ενεργοποιεί μηχανισμούς καθοριστικούς για την βελτίωση της υγείας μας» ( Crash, Μάιος 1997 . Η πίστη σώζει, Μαρίας Παπαπαναγιώτου ) .
Μια στατιστική έδειξε , πως στην Αμερική σε 100.000 μη θρησκευόμενους ανθρώπους είχαμε 900 θανάτους. Ενώ σε 100.000 θρησκευόμενους ανθρώπους είχαμε 500!
Ρώτησαν τον Αμερικανό καρδιοχειρούργο γιατρό Lyle Damon Joyce:
- Πιστεύεις , πως η πίστη στο Θεό συμβάλλει στην ανάρρωση του ασθενούς;
- Βεβαιότατα! Όσιοι πιστεύουν στο Θεό μπαίνουν στο χειρουργείο με πολύ λιγότερο άγχος. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία!

Στον καρκίνο

Στην ογκολογική κλινική του περιφερειακού πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης εξετάσθηκε , κατά πόσο οι πάσχοντες από την από την ανίατη αρρώστια πιστοί χριστιανοί είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση ( 95/150 ). Ποσοστό 60%. Οι άπιστοι: (17/55 ). Ποσοστό 30%.
Η ανωτέρω μελέτη ανακοινώθηκε στο 22ο Πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο ( Μάιος 1996 ) και έγινε αποδεκτή από τα μέλη του.
Γνωρίζω περίπτωση 72χρονης μοναχής , από μοναστήρι της Ηπείρου, που τον Φεβρουάριο ( 2007 ) χειρουργήθηκε από καρκίνο σε Αθηναϊκό νοσοκομείο.
Όταν την «άνοιξαν» , διεπιστώθη, πως η κοιλιακή της χώρα ήταν διάσπαρτη από καρκίνο, Οι γιατροί της έδωσαν ένα μήνα ζωή.
Η μοναχή πήγε στο μοναστήρι της, «ας γίνει (είπε) το θέλημα του Κυρίου», και συνέχισε την ασκητική- πνευματική της ζωή. Σήμερα (Οκτώβριος 2007 ) που, γράφονται οι γραμμές αυτές, η γερόντισσα –μοναχή «ζει και βασιλεύει», χωρίς χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες!
Το σπουδαιότερο: Ακολουθεί κατά γράμμα το κοπιαστικό πρόγραμμα του μοναστηριού∙ αγρυπνίες (καθημερινή έγερση πριν από τις τέσσερις το πρωί! ) , και αυστηρές νηστείες ! Καθόλου κρέας! Δευτέρα- Τετάρτη-Παρασκευή χωρίς λάδι, επίσης όλη τη Μ. Τεσσαρακοστή, καθώς επίσης και όλο το δεκαπενταύγουστο!
Θαύμα; Επίδραση της πίστεώς της ; Είτε το ένα , είτε το άλλο, η ουσία είναι μία: Η πίστη στον Χριστό είναι φάρμακο!

Πίστη και ψυχασθένειες

«Πάω στην Εκκλησία για να μην πάω στο τρελλοκομείο»
( Γ. Πεντζίκης ).
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Θεσ/νίκης κ. Σταύρος Μπαλογιάννης , νευρολόγος- ψυχίατρος, για κάθε περίπτωση ψυχασθένειας, ακόμα και της σχιζοφρένειας, ορίζει ως βασικό συντελεστή θεραπείας τους την πίστη στον Χριστό και τη βοήθεια του ιερέα
( Διάβασις δια Της ψυχολογίας, έκδ. Πουρναρά,
Θεσ/ νίκη , σελ. 8 και 110-274 ) .

Οι νευρώσεις

Στατιστική που έγινε στην Αμερική , έδειξε: Όσοι πηγαίνουν στην Εκκλησία και ζουν σύμφωνα με τις εντολές της, ένα 2% πάσχει από νευρώσεις! Ενώ όσοι είναι εκτός της Εκκλησίας πάσχει 32, 6 %!
«Είσαι ευτυχής , που οδηγείς ανθρώπους στον Θεό. Διότι η πίστη θεραπεύει τη νεύρωση», έγραφε ο Σ. Φρόυντ σε φίλο του ιερέα.
Και όμως, οι άνθρωποι, «αντί να πάνε στον ιερέα, πάνε στον ψυχίατρο» ( Γιούνγκ ) ( Ι.Κ. Κορναράκη, Η νεύρωσις ως Αδαμικόν «πλέγμα», Θεσ/νίκη 1977, σελ. 80 ) .

Εικόνα

Από το βιβλίο: «ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ»
ΑΡΧ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΆΝΝΗ
Έκδοση Ε΄
Εμπλουτισμένη και βελτιωμένη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ , ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008



Άβαταρ μέλους
gkou
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:05 pm
Τοποθεσία: Γεωργία, Κόρινθος

Re: Πίστη: Υγεία ψυχής και σώματος

Δημοσίευσηαπό gkou » Πέμ Απρ 25, 2013 10:25 am

ΠΡΟΣΕΥΧΗ- ΚΗΡΥΓΜΑ-ΜΕΛΕΤΗ

Τα ανωτέρω (προσευχή, κήρυγμα, μελέτη) δεν είναι μόνο λεωφόροι, που οδηγούν στη Βασιλεία του Θεού, αλλά είναι και ωφέλιμα, όχι μόνο για την ψυχική υγεία του ανθρώπου, αλλά και για τη σωματική!

Τί λέει η επιστήμη
Οι «ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές» ,επιδρούν καταλυτικά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι ουσίες αυτές «αντιδρούν» κάθε φορά, σε ό,τι μαθαίνει ή σκέφτεται ο άνθρωπος, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος!
Που σημαίνει, αν ο άνθρωπος σκέπτεται ή μαθαίνει πράγματα, που τον γεμίζουν με ειρήνη και γαλήνη, τότε η αντίδραση των «ουσιών» αυτών είναι θετική, οπότε η λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος επηρεάζεται προς το καλύτερο.
Ας σκεφθούμε, λοιπόν, πόσο ωφέλιμο είναι για τη σωματική μας υγεία η ακρόαση ενός κηρύγματος!
Πόσο ωφέλιμο είναι, όταν προσευχόμαστε αδιαλείπτως με τη διάνοιά μας , ( ή όταν φροντίζουμε να έχουμε καλούς λογισμούς! ) .
Πόσο ωφέλιμο είναι , όταν μελετούμε συνεχώς τα λόγια των αγίων μας Πατέρων14!
«Οι λόγοι των αγίων Πατέρων μας και η προσευχή κάνουν το κορμί υγιεινότερον και δυνατώτερον», έλεγε χρόνια πριν ( ! ) ο όσιος Συμεών ο Ν. Θεολόγος ( Τα ευρισκόμενα , εκδ. Ρηγόπουλου, σελ. 415 ).
Και η προσευχή, και η μελέτη είναι στην καθημερινή διάταξη ενός χριστιανού!

14. Ισχύει και το αντίστροφο: Πόσο επιζήμιο είναι για τον εγκέφαλό μας και για το νευρικό μας σύστημα, όταν το μυαλό μας κολλάει στο κακό, ή όταν κουβεντιάζουμε, ή διαβάζουμε, ή ακούμε πράγματα «αρνητικά».

Εκκλησιασμός

Πόσο ωφέλιμο είναι, όταν πηγαίνουμε στην Εκκλησία και ακούμε την λειτουργία, το «ευαγγέλιο», τον «απόστολο», το θείο κήρυγμα!
Σχετικές έρευνες που έγιναν στην Αμερική απέδειξαν τα εξής αξιοπρόσεκτα:
«Όσοι πήγαιναν στην εκκλησία μία φορά την εβδομάδα, σε σχέση με αυτούς που πήγαιναν μια φορά το μήνα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν σε άριστη κατάσταση» ( Ελεύθερος Τύπος, 7.11.97 ) .
«Ενώ όσοι πήγαιναν στην εκκλησία μια φορά την εβδομάδα σε σχέση με αυτούς, που δεν πήγαιναν καθόλου, είχαν 50% λιγότερους θανάτους από στεφανιαία, 56% λιγότερους από φύσημα και 74% λιγότερους από κύρωση του ήπατος» ( CRASH, Μάιος 1997 ) .
Προσευχή : Μεγάλη επανάσταση
Στην Αμερική γίνεται πολύς λόγος για την προσευχή ως μέσο θεραπείας του αρρώστου∙ σαν το πιο επαναστατικό φάρμακο που ανακάλυψε ποτέ η ιατρική επιστήμη. Οι έρευνες γύρω από το θέμα αυτό (σχέση υγείας και προσευχής ) ξεπερνούν τις 500!
Επί πλέον πολλοί γιατροί (στην Αμερική) ίδρυσαν δυό αξιόλογα σωματεία με σκοπό την καθιέρωση της προσευχής ως τμήμα της ιατρικής: Το Christian Medical Foundation ( C.M.F. ), και το Christian Medical Society (C.M.S. ) .
Ο δρ. Χέμπερσον Μπένσον διευθυντής του Νοσοκομείου Ντίκονες της Βοστώνης , καθηγητής Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, και διάσημος καρδιολόγος διακηρύττει:
«Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο, πως η θρησκευτική πίστη, ιδιαίτερα , όταν ενεργοποιείται με την προσευχή, προκαλεί αλλαγές στην εξωτερική χημεία του σώματος, που επηρεάζουν άμεσα το ορμονικό μας σύστημα, ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού , την καρδιακή λειτουργία, το νευρικό μας σύστημα, και τα ίδια μας τα κύτταρα!
Ενεργοποιεί μηχανισμούς καθορισμούς για την βελτίωση της υγείας μας».
«Έχω πολλές περιπτώσεις, όπου πιο πολύ βοήθησε η προσευχή , παρά η επιστήμη», ομολογεί από την τριαντάχρονη εμπειρία του ο δρ. Laurence Theological Seminary (CRASH Μάιος 1997 ) .

Διαλογισμός
Τονίσαμε ότι οι «θετικές σκέψεις» έχουν θετική επίδραση στο σώμα. Και ο «διαλογισμός» ως θετική σκέψη, συντελεί στην υγεία του σώματος , όπως διακηρύσσεται σε διεθνή ιατρικά συνέδρια.
Όμως μεταξύ διαλογισμού και προσευχής που κάνει ο χριστιανός υπάρχει μια χαώδης και αγεφύρωτη διαφορά.
Ο χριστιανός δεν προσεύχεται, επειδή η προσευχή του χαρίζει υγεία ( τότε δεν κάνει προσευχή, απλώς εφαρμόζει μια ιατρική συνταγή ) , αλλά προσεύχεται εκ καρδίας και με συντριβή ζητώντας το έλεος του Κυρίου, που γιγαντώνει σώμα και ψυχή. Και αυτό, η χάρη του Κυρίου, είναι το «κάτι άλλο». Κάτι που δεν το ξέρουν, όσοι είναι εκτός Εκκλησίας, γιατί ακριβώς δίνεται μόνο εντός της Εκκλησίας.
Αντίστροφα, όσοι κάνουν διαλογισμό, δεν απευθύνονται στον παντοκράτορα και Κύριο ( γιατί δεν Τον πιστεύουν, ή αν Τον πιστεύουν, Τον πιστεύουν τελείως διεστραμμένα ) , αλλά «απευθύνονται» είτε στον αδύνατο εαυτό τους, είτε στον τρομοκράτη διάβολο…


Από το βιβλίο: «ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ»
ΑΡΧ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΆΝΝΗ
Έκδοση Ε΄
Εμπλουτισμένη και βελτιωμένη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ , ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008



Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ Η ΠΙΣΤΗ;

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Παρ Δεκ 27, 2013 11:25 am

Εξαρτάται: Από την ψυχοσύνθεση και την κράση του πιστού και κυρίως από τον βαθμό της πίστεώς του.

Είναι λ.χ. κάποιος άπιστος, που είναι εκ φύσεως ήρεμος και πράος. Είναι και ένας χριστιανός, που είναι εκ φύσεως αγχώδης και ανήσυχος. Παθαίνουν και οι δύο το ίδιο καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλεύονται στην «εντατική». Καλυτερεύουν και οι δύο. Και ο άπιστος και ο πιστός.

Ο μεν άπιστος βοηθήθηκε από τη φυσική του ηρεμία και πραότητα∙ είχε να κάνει με ένα μόνο αντίπαλο, την αρρώστια του, ο δε πιστός είχε να κάνει με δύο αντίπαλους, την αρρώστια του και την ψυχοσύνθεσή του... οπότε η πίστη του δάμασε, κάλμαρε την αγχώδη και ανήσυχη φύση του, συντελώντας στην αποθεραπεία του. (Φαντασθείτε εδώ τον άπιστο να είχε την αγχώδη και ανήσυχη φύση του χριστιανού!).

Η πίστη δλδ. δεν φέρνει σε όλους τα ίδια αποτελέσματα, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια πίστη, το ίδιο σώμα και την ίδια ψυχοσύνθεση. Με άλλα λόγια η πίστη δεν έχει παντού και πάντοτε το ίδιο πεδίο δράσεως∙ άλλοτε βρίσκεται αντιμέτωπη με αγριεμένες θάλασσες κι άλλοτε με ήρεμα νερά.

Ένα είναι σίγουρο: Η πίστη προστατεύει τον άνθρωπο από διάφορες ψυχοσωματικές αρρώστιες, αλλά και στην περίπτωση ασθενείας τον προφυλάσσει από το χειρότερο.

Είσαι, λοιπόν, πιστός, συνειδητός χριστιανός, και έχεις κάποια ψυχασθένεια. Αν δεν ήσουν συνειδητός χριστιανός, η ψυχική σου υγεία θα ήταν πολύ χειρότερη. Αυτό δεν ισχύει μόνο για σένα, αλλά για όλους τους χριστιανούς, προπαντός τους Ορθοδόξους. Αν δηλ. δεν ήμασταν χριστιανοί, και μάλιστα Ορθόδοξοι, η ψυχοσωματική μας υγεία δεν θα ήταν όπως είναι τώρα, αλλά θα ήταν διαφορετική. Όχι βέβαια καλύτερη, αλλά χειρότερη.

«Χωρίς θρησκεία η υγεία θα είναι τουλάχιστον ατελής. Για να έχουμε την υγεία μας, δεν αρκεί η χειρουργική, η παθολογία και η ψυχιατρική, αλλά χρειάζεται και η Πίστη» (S. Hiltner). Και βέβαια έτσι είναι.

Από το βιβλίο «Πως να ζήσουμε ήρεμα και πολλά χρόνια» - Αρχ. Βασιλείου Π. Μπακογιάννη - Εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος

Πηγή: http://pragmatikoixristianoi.blogspot.gr


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 17 και 0 επισκέπτες