Νηστίσιμες συνταγές

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Δευτ Φεβ 23, 2015 3:20 pm

Μιάς και μπήκαμε στην Αγία Τεσσαρακοστή, ας θυμηθούμε λίγες νηστίσιμες συνταγές!

Νηστίσιμο κέικ λεμονιού με γλάσο

Υλικά

- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400 γρ
- Καλαμποκέλαιο 200 γρ
- Άχνη ζάχαρη 250 γρ
- Λεμόνι 200 γρ (τον χυμό του)
- Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού
- 1 Λεμόνι (μόνο το ξύσμα του)
- Αμύγδαλα 100 γρ αλεσμένα

Για το γλάσο

- Άχνη ζάχαρη 1 φλυτζάνι
- Λεμόνι 5-6 κουταλιές από τον χυμό του

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το λάδι με την ζάχαρη για 5 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το baking powder και τα προσθέτουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού και πάλι ανακατεύουμε. Λαδώνουμε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και βάζουμε μέσα το μείγμα μας. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά.

Για το γλάσο, λιώνουμε την άχνη ζάχαρη με το λεμόνι σε μπεν μαρι και αφού έχει ψηθεί το κέικ μας και το έχουμε αφήσει να κρυώσει, το περιχύνουμε.


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Δευτ Φεβ 23, 2015 3:21 pm

Τρουφάκια νηστίσιμα

Υλικά

- 250 γρ. μαργαρίνη
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1 & 1/2 της κούπας καρύδι κοπανισμένο
- 1/2 φλ. καφέ κονιάκ
- 2 πακέτα μπισκότα τύπου Μιράντα (κλασσικά)
- 4 κ.σ. κακάο
- τρούφα για πασπάλισμα


Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε το κακάο και το καρύδι. Ρίχνουμε στο μείγμα τα μπισκότα και τα πλάθουμε. Το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά πλάθουμε μικρά τρουφάκια, τα κυλάμε στην τρούφα και τα τοποθετούμε στα χαρτάκια. Συντηρούνται στο ψυγείο για πολλές μέρες.

Μικρά μυστικά

Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή κούπα καρύδι με φουντούκι κοπανισμένο. Δίνει εξαιρετική γεύση στα τρουφάκια. Επίσης μπορούμε αντί για τρούφα να τα κυλήσουμε στο κακάο ή σε καρύδα.


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Δευτ Φεβ 23, 2015 3:24 pm

Σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ

ΥΛΙΚΑ

360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 ml. σπορέλαιο
450 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
3 κ.σ. ξίδι
6 κ.σ. κακάο
Αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα


EKΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο μαζί με τη ζάχαρη και αφού πάρουν μια πιο ανοιχτή απόχρωση προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί που πρώτα το έχουμε αλείψει με σπορέλαιο και το έχουμε πασπαλίσει ελαφρά με αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Όταν κρυώσει εντελώς μπορούμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Τρί Φεβ 24, 2015 2:59 pm

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο μακαρόνια Νο 3

Για τον κιμά σόγιας:


2 φλυτζάνια τσαγιού κιμά σόγιας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/3 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μπαχάρια
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο γαρύφαλο
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας

Για την κρέμα:

5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας(πουρέ)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα
λίγα κυβάκια μαργαρίνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη σόγια με 6 φλυτζάνια νερό για να φουσκώσει. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε και κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Προσοχή, γιατί φουσκώνει και χύνεται. Αφήνουμε να μείνει με κλειστό καπάκι, για περίπου 45΄.
Κατόπιν, σουρώνουμε τη σόγια.
Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να ξανθύνουν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Επειδή χρησιμοποιούμε σάλτσα σόγιας και είναι αλμυρή, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 45΄, να βράσει και να δέσει η σάλτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, ελαφρά. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατίζουμε.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και τη κρέμα.
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια. Απο πάνω ρίχνουμε τον κιμά (αφού έχουμε αφαιρέσει τα μπαχάρια), στρώνουμε με ένα πηρούνι να καλύψει όλη την επιφάνεια και κατόπιν βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Απλώνουμε απο πάνω και την κρέμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε κατά τόπους μικρά κυβάκια μαργαρίνης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄-50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Δευτ Φεβ 08, 2016 10:06 pm

Αγιορείτικη συνταγή: Καλαμποκόπιτα με μανιτάρια

Εικόνα

Υλικά:

2 ποτήρια αλεύρι από καλαμπόκι
1 ποτήρι αλεύρι

1 μπέικιν πάουντερ , προαιρετικά λίγη σόδα
3 αυγά , λίγο αλάτι , λίγη ζάχαρη
1 ποτήρι ζεστό γάλα
½ ποτήρι λαδί (μισό ελαιόλαδο, μισό σπορέλαιο)

1 ποτήρι τυρί φέτα
3 ποτήρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 πιπέρια κόκκινη ,1 πράσινη
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
Κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:
1) Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το λάδι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2) Χτυπάμε μόνο τα αυγά στο μίξερ. Στη συνεχεία ρίχνουμε το γάλα , το γιαούρτι , το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τελευταία τα μανιτάρια και ανακατεύουμε προσεκτικά.

3) Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά να φουσκώσει. Παράλληλα ζεσταίνουμε τον φούρνο.

4) Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και πασπαλίζουμε την πίτα με το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Δευτ Νοέμ 28, 2016 9:52 pm

Ρύζι με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια: Αγιορείτικη Συνταγή

Εικόνα

Το ρύζι αποτελεί κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης αρκετών πολιτισμών, προσφέροντας ποικίλους συνδυασμούς. Τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία έχει το καστανό, καθώς αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και περιέχει σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Για το Ρύζι με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια θα χρειαστούμε: 2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα, 2 κούπες ρύζι (κίτρινο, για ρύζι σπυρωτό), 2 ξερά κρεμμύδια, 1 φρέσκο κρεμμύδι, 2 ντομάτες ώριμες φρέσκες ή ντοματάκια κονσέρβας, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά φυτικό βούτυρο, λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε λίγη καυτερή πιπεριά.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τις ντομάτες, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι και δύο κούπες νερό. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Αφού βράσουμε το ρύζι, το σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα. Σε περιόδους που δε νηστεύουμε, αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

http://www.dogma.gr


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
MARIA
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:06 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό MARIA » Πέμ Μαρ 08, 2018 9:02 am

Νηστίσιμα μπιφτέκια με μανιτάρια
7 Μαρτίου 2018

Εικόνα

Υλικά:
1 κούπα κόκκινα ξερά φασόλια βρασμένα καλά (και λιωμένα)
1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας καρύδια τριμμένα
1 μικρό καρότο τριμμένο
1 κούπα ψίχα ψωμιού
2 κούπες μανιτάρια της επιλογής σας ψιλοκομμένα
1 κ.τ.σ ψιλοκομμένο μαιντανό
2 κ.τ.γ soy sauce
αλατοπίπερο κατά βούληση
3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε τα φασόλια που θα έχετε κάνει πουρέ και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα τα έχετε ψιλοκομμένα ή περασμένα από τον τρίφτη.
Ζυμώστε καλά, πλάστε και ψήστε για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά.

Θα τρελαθείτε με τη γεύση τους!

extra tip: Μπορείτε να τα κάνετε και κεφτεδάκια ψήνοντάς τα στο φούρνο ή τηγανίζοντάς τα!

Πηγή: mothersblog.gr



Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Σάβ Μαρ 10, 2018 7:57 am

Από το βιβλίο Τα μήλα του μάγειρα, Πάολα Ψαρρού

Μανταρινάκια

Υλικά
φλούδες 15 ματαρινιών
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι ινδικάρυδο (+λίγο για το τύλιγμα)
1/2 φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα αλεσμένη

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φλούδες αλλάζοντας 2 φορές το νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε καλά, λιώνουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε τον πολτό να βρασει με τη ζάχαρη και λιγότερο από 1/2 φλ. νερό.
Ανακατέυουμε συνεχώς μην κολλήσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε το ιδοκάρυδο και την αμυγδαλόψιχα.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε μπαλάκια και τυλίγουμε στο ινδοκάρυδο.

Σημειώσεις δικές μου: τα μανταρίνια να είναι βιολογικά, ακέρωτα, ή απλώς από τον κήπο σας οι τυχεροί.
Το έφτιαξα και δεν έχω λόγια. Είναι υπέροχο.


Αγαπάτε αλλήλους.

Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5436
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη, Ηλιούπολη (για όσο θα σπουδάζω)

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Δευτ Μαρ 12, 2018 6:03 pm

heavenandearth έγραψε:Από το βιβλίο Τα μήλα του μάγειρα, Πάολα Ψαρρού

Μανταρινάκια

Υλικά
φλούδες 15 ματαρινιών
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι ινδικάρυδο (+λίγο για το τύλιγμα)
1/2 φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα αλεσμένη

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φλούδες αλλάζοντας 2 φορές το νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε καλά, λιώνουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε τον πολτό να βρασει με τη ζάχαρη και λιγότερο από 1/2 φλ. νερό.
Ανακατέυουμε συνεχώς μην κολλήσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε το ιδοκάρυδο και την αμυγδαλόψιχα.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε μπαλάκια και τυλίγουμε στο ινδοκάρυδο.

Σημειώσεις δικές μου: τα μανταρίνια να είναι βιολογικά, ακέρωτα, ή απλώς από τον κήπο σας οι τυχεροί.
Το έφτιαξα και δεν έχω λόγια. Είναι υπέροχο.

Το έφτιαξε η μητέρα μου! Τυχερός ο σύζυγός σας!!!


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Τρί Μαρ 13, 2018 8:25 am

Χαίρομαι που σας άρεσαν!


Αγαπάτε αλλήλους.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 7 και 0 επισκέπτες