Νηστίσιμες συνταγές

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Τρί Σεπ 04, 2012 7:24 am

Μια και σε λίγες μέρες ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων ανοίγω αυτό το θέμα για ν' ανταλλάξουμε νηστίσημες συνταγές φαγητών.

Μόνο να μην ξεχνάμε ότι η νηστεία δεν έχει σχέση μόνο με το είδος του φαγητού, αλλά και με την ποσότητα και την απλότητα.



Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Τρί Σεπ 04, 2012 7:24 am

Κινέζικο ρύζι με γαριδες!

Εικόνα

1κιλο ρυζι μπασματι
1κιλο γαριδες
2 κοκκινες πιπεριες
2 πρασινες πιπεριες
1κουτι καλαμποκι
5 καροτα
2 κρεμυδια
ι κουτι bambus
1 κουτι sojasprossen
μισο κιλο μανηταρια
μισο κιλο κεφαλακια μπροκολο

Για τη σαλτσα

2 κουπες νερο με 1 κνορρ λαχανικων
2 κουταλιες κετσαπ
2 κουταλιες ξυδι
2 κουταλιες αλευρι
2 κουτ λαδακι
αλατι πιπερι ,καρη
Εκτελεση

1.Πλενεις καλα το ρυζι και το βραζεις μια κουπα ρυζι με 1,5 κουπα νερο 3 κουπες ρυζι 4,5 νερο με το που παρει βραση το χαμηλωνεις στο ελαχιστο για 10 λεπτα και στιβεις και λιγο λεμονακι μεσα.Και σκεπαζεις την κατσαρολα και με μια πατσετα και με το καπακι.Μετα τα 10 λεπτα το παιρνεις απο τη φωτια και αφηνεις την πετσετα να τραβηξει ολη την υγρασια..(ιναι καθαρα κινεζικη συνταγη , για κινεζικο ρυζι)
2.κοβεις ολα τα λαχανικα μικρα δε ροδελες και το καροτο σε μεγεθος και παχος ενος σπιρτου
3.Τα βαζεις στην ακρη
4.καθαριζεις την γαριδα, αφαιρεις το κελυφος , το εντερο και την χαραζεις απο την αρχη μεχρι την ουρα πολυ βαθια(οταν θα ψυθει θα γινει σαν πεταλουδα)Τι μαριναρεις 2 ωρες νωριτερα με σουσαμελαιο,καρρη,πιπερι ,καυτερο πιπερι,αλατι, ξυδι , 1 κουτιτσα ζαχαρη και καγιεν πιπερικαι μια κουταλιτσ αλευρ.
5.τηγανιζεις τα λαχανικα ενα ενα και τα βγαζεις στην ακρη μετα τηγανιζεις τις γαριδες και τις βαζεις στην ακρη
6.τα υλικα που ειναι για τη σαλτσα τα εχεις ετοιμασει νωριτερα σα νια λεκανιτσα και τα βαζει τωρα να βρασουν στο τηγανι.Μολις πχτωσει η σαλτσα ριχνεις ολα τα υλικα που εχεις τηγανισει και τα αφηνεις να παρουν μια βραση.
τα λαχανικα πρεπει να ψηθουν τοσο οσο να ειναι τραγανα.3 με 4 λεπτα το πολυ)
7.Σερβιρεις το ρυζι και στο πλαι τα λαχανικα.με τις γαριδες...και καλη ορεξη......

(Από τη Σμαρώ στο www.athonite.gr/forum)



Άβαταρ μέλους
MARIA
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:06 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό MARIA » Τρί Σεπ 04, 2012 7:25 am

Ριζότο με κολοκυθάκια

Εικόνα

ΥΛΙΚΑ

320 γρ. ριζυ
200γρ. κολοκύθια
σκόδο
3 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών
1/2 λευκό κρασί
μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε τα κολοκύθια σε μακρόστενα κομματάκια και μαζί με το σκόρδο κ την μαργαρίνη σωτάρετε για 2 λεπτά, ώς να μαραθούν. Επειτα προσθέστε το ρύζι και τον ζωμό ζεστό σιγά σιγά για να χυλώσει. Λίγο πρίν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέστε και το κρασί.
Μπορείτε να προσθέσετε και κρόκο (σαφράν), αν έχετε.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:26 am

Χταπόδι φρικασέ (νηστίσιμο)

Εικόνα

1 μεσαίο χταπόδι (1-1,5 κιλό)
3 μεγάλα μαρούλια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου 20 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα μαρούλια κομμένα σε χοντρές λωρίδες και τον άνιθο ψιλοκομμένο. Το αφήνουμε να βράσει περίπου 30 λεπτά. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σ' ένα ποτήρι στίβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γεμίσει μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε σ' ένα μπώλ και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας. Στη συνέχεια επιστρέφουμε το ζουμί με το αλευρολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το χταπόδι με σουπιές ή θράψαλα (μεγάλα καλαμάρια) ή με μεγάλα μανιτάρια (πόρτο μπέλο).

(στη φωτογραφία είναι με σουπιές)


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:27 am

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

Εικόνα

Υλικά για ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί

1,5 κιλό κολοκύθια (σε μέγεθος για γέμισμα ή μεγαλύτερα)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ή μαργαρίνη
1 ματσάκι άνιθο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
1 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό
Αλάτι, πιπέρι
1 πακέτο νωπό φύλλο κρούστας για πίττες (περίπου 650 γραμ.)

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι πιέζοντας για να φύγουν τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι σε μια κατσαρόλα στη φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι ακόμη μια φορά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και δυο κουταλιές αραβοσιτέλαιο ή μαργαρίνη. Ρίχνουμε μέσα στο σκεύος το στραγγισμένο κολοκύθι, τον άνιθο ψιλοκομμένο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αδειάζουμε σ΄ένα μπωλ για να κρυώσει. προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 3-4 φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα και αλατίζοντας ελαφρά (προαιρετικά). Τις άκρες των φύλλων δεν τις κόβουμε αλλά τις αφήνουμε γυρισμένες προς τα πάνω. Στη συνέχεια βάζουμε εναλλάξ τη γέμιση και φύλλα τσαλακωμένα στο μέγεθος του ταψιού, αφήνοντας 3 φύλλα για το πάνω μέρος. (Αν η γέμιση είναι στεγνή μπορείτε να λαδώσετε και τα ενδιάμεσα φύλλα). Στο τέλος στρώνουμε τα 3 πάνω φύλλα και τα λαδώνουμε καλά.

Χαράζουμε τα πάνω φύλλα μ' ένα μαχαίρι και βάζουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο (180 C) για 1 ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη . :D

(Στη συνταγή αυτή μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το κολοκύθι με 1,5 κιλό σπανάκι, ή πράσα και να κάνετε νηστίσιμη σπανακόπιτα ή πρασόπιτα).


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:27 am

Μυδοπίλαφο άλαδο

Εικόνα

Υλικά (3 μερίδες)
250 γραμ. μύδια χωρίς κέλυφος φρέσκα ή κατεψυγμένα
300 γραμ. ρύζι άγριο (άσπρο-μαύρο) ή jasmine
500 ml νερό
1/2 κύβο ζωμό λαχανικών
1 πρέζα θυμάρι
1 μέτριο κρμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 κλωναράκια άνιθο
1/2 κουτάλι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
1 κουτάλι του γλυκού ξύδι από κρασι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα ή καλύτερα ένα γουόκ αν έχουμε μια κουταλιά νερό, το κρεμμύδι και το σκόρδο και "τσιγαρίζουμε" μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια και το θυμάρι και τ' αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους (ιδίως αν είναι κατεψυγμένα) ανακατεύοντας ελαφρά. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και το ξύδι. Με από 2 -3 λεπτά αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζουμε τα μύδια σ' ένα πιάτο ή μπολ.

Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να βράσει. Το βάζουμε σ' ένα μπολ και διαλύουμε μέσα τον κύβο λαχανικών.

Βάζουμε στην κατσαρόλα (ή το γουόκ) 2-3 κουταλιές από το νερό με το ζωμό λαχανικών και το ρύζι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό καθώς το ρύζι τον απορροφά. Λίγο πριν το ρύζι βράσει προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο και τα μύδια, το πιπέρι και αλάτι αν είναι απαραίτητο. Ρίχνουμε σιγά σιγά και τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας ελαφρά κατά διαστήματα. Όταν πιει όλο το ζωμό, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να τραβήξει.

(Δεν χρειάζεται λεμόνι επειδή είναι ήδη υπόξινο από το ξύδι).

Τα μύδια στη συνταγή μπορούν ν' αντικατασταθούν με γαρίδες ή ν' αναμιχθούν μύδια και γαρίδες.

Καλή όρεξη.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Τρί Σεπ 04, 2012 7:28 am

Φασολάκια με χταπόδι (Αγιορείτικη συνταγή)
Εικόνα


Υλικά1 χταπόδι γύρω στα 800 γραμμάρια
750 γραμμάρια φρέσκα φασολάκια
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 ½ φλιτζάνι πολτός φρέσκιας ντομάτας
1 φλιτζάνι λάδι
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει με ένα φλιτζάνι νερό. Όταν περάσει μισή ώρα βγάζουμε το χταπόδι σε μια πιατέλα και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Κρατάμε το ζουμί κατά μέρος.

Σε χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε λίγο από το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το χταπόδι . Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζουμί που κρατήσαμε και αφήνουμενα βράσει.

Όταν είναι μισοβρασμένο προσθέτουμε τα φασολάκια και αφού βράσουν λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λίγο αλάτι ,(προσοχή το χταπόδι δεν παίρνει πολύ αλάτι).

Το φαγητό θα έχει μαγειρευτεί όταν μείνει με τη σάλτσα του.

Τότε πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Αν δεν έχουμε φασολάκια, χρησιμοποιούμε πράσο και προσθέτουμε κρασί.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:29 am

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι

Εικόνα

Υλικά
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, με το ξύσμα του
2 φακελλάκια ενδοκάρυδο, 150 γρ. το καθένα
1 μπέικιν
300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαρμελάδα
Αμύγδαλα ολόκληρα ή φιλέ

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό και το χυμό, μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί. Κατόπιν ρίχνουμε το ενδοκάρυδο, το μπέικιν και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα πηχτό μείγμα (να μην είναι νερουλό). Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί 26 εκ. με σούστα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά και στη συνέχεια βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει στρώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα, σε όσο πάχος θέλουμε και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μερικά ολόκληρα αμύγδαλα για διακόσμηση ή και καθόλου.

(Δημοσιεύτηκε από τη φίλη Σμαρώ στο agiooros.net/forum)


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:29 am

Ντολμαδάκια με μανιτάρια

Εικόνα

Υλικά (4-5 μερίδες)

1/2 κιλό μανιτάρια λευκά φρέσκα
400 γραμ. ρύζι νυχάκι (2 φλυτζάνια τσαγιού)
1 βάζο αμπελόφυλλα
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
10 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή 1 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 λεμόνι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτάλι της σούπας μαγειρικό λίπος
Νερό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και το μαγειρικό λίπος και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια με το χέρι ή στο μπλέντερ (προσοχή να μη γίνουν πολτός, αλλά να μοιάζουν με κιμά) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο και το θυμάρι (ή τη ρίγανη). Τα ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξουν λίγο τα υγρά τους και σβύνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ, τον άνηθο, το δυόσμο και το μισό λεμόνι στημένο και ανακατεύουμε 4-5 λεπτά προσθέτοντας σιγά σιγά 1 ποτήρι νερό για να φουσκώσει λίγο το ρύζι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα βάζοντας μέσα ένα με ενάμιση κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε φύλλο ανάλογα με το μέγεθός τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα μερικά φύλλα για να καλύψουμε τον πάτο και στη συνέχεια στρώνουμε προσεκτικά τα τυλιγμένα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το άλλο μισό λεμόνι και νερό μέχρι να σκεπάσει τα ντολμαδάκια. Τα καλύπτουμε μ' ένα πιάτο ανθεκτικό στη θερμοκρασία για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.

Βράζουμε 20 λεπτά περίπου στη χύτρα ταχύτητος ή μισή ώρα σε κανονική κλειστή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (συμπληρώνοντας αν χρειαστεί νερό).

Αν θέλουμε τα σερβίρουμε με λευκή σάλτσα που φτιάχνουμε με αλεύρι, λίγο μαγειρικό λίπος, λεμόνι και ζουμί από τα ντολμαδάκια.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Domna
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 6:36 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Domna » Τρί Σεπ 04, 2012 7:31 am

Κεφτεδάκια πικάντικα με θαλασσινά

Εικόνα

Συνταγή: Γιώργος Π. και Κατερίνα
Φωτογραφίες: Κατερίνα

ΥΛΙΚΑ

1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κιλό θαλασσινά διάφορα καλαμάρια-σουπιές-χταπόδι-γαρίδες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη ή μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Στο μπλέντερ βάζουμε τεμαχισμένα ωμά καλαμάρια-σουπιές-γαρίδες.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, και για τους πιο μερακλήδες, καυτερό μπούκοβο. Το αλέθουμε αρκετά, ώσπου να γίνουν τα θαλασσινά πολύ ψιλοκομμένα – μέχρι και πουρές – για πιο εύκολο & γρήγορο τηγάνισμα. (Οι αναλογίες των υλικών εξαρτώνται από τα προσωπικά μας γούστα. )

Αδειάζουμε το μίγμα σε μπωλ, και το βάζουμε 1/2 ώρα στην κατάψυξη για να σφίξει. Κατόπιν παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα, τις αλευρώνουμε (σε σχήμα σφαιρικό ή πεπλατυσμένο) και τις τηγανίζουμε σε φριτέζα (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο) μέχρι να χρυσίσει η κρούστα τους.

Πηγή: nisteia.wordpress.com (με μια μικρή δική μου παρέμβαση)




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες