Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:05 pm

Κάποιος φίλος άνοιξε ένα θέμα, που το επιγράφει "Τα νέα της Ρωμιοσύνης". Εμένα αμέσως μου δημιουργήθηκε η απορία: Τι σημαίνει Ρωμιοσύνη;

Εξηγώ, στη χώρα που ζούμε κατοικούσαν εδώ και 3000 χρόνια οι Έλληνες. Οι Έλληνες εκτός των άλλων καλλιέργησαν το πνεύμα κι έφτασαν να πλησιάσουν τον αληθινό Θεό τόσο κοντά, που οι Πατέρες της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν την Ελληνική φιλοσοφία για να στηρίξουν τη διάδοση της Χριστιανικής πίστης.

Ύστερα ήρθαν οι Ρωμαίοι. Λαός βάρβαρος και χωρίς ιδιαίτερες πνευματικές αναζητήσεις και καλλιτεχνική δημιουργία. Θαύμασαν το Ελληνικό πνεύμα και το υιοθέτησαν, στη φιλοσοφία, στην αρχιτεκτονική στην καλλιτεχνική δημιουργία. Οι Ρωμαίοι επομένως στα θέματα του πνεύματος έγιναν αντίγραφα των Ελλήνων. Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν σχεδόν όλο τον τότε σχεδόν κόσμο και επέβαλαν δια των όπλων ειρήνη.

Ύστερα ήρθε στην ιστορία των ανθρώπων ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, έπαθε υπέρ ημών και Ανέστη, Ανελήφθη στους Ουρανούς και έστειλε το Άγιο Πνεύμα δια του οποίου ιδρύθηκε η Εκκλησία. Η Χριστιανική πίστη χρησιμοποιώντας την Ρωμαϊκή ειρήνη και Ελληνικό πνεύμα διαδόθηκε σ' όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία αποτελεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία τελικά περιορίστηκε στο Ανατολικό τμήμα της παλιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που περιλάμβανε όλο τον Ελληνικό χώρο και όχι μόνο. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βασίστηκε στο Ρωμαϊκό διοικητικό σύστημα, το Ελληνικό πνεύμα και την Ορθόδοξη πίστη και μεγαλούργησε για πάνω από 1000 χρόνια. Ύστερα έσβησε κι άλλοι λαοί διατήρησαν την ιστορική σύνδεση μαζί της κι άλλοι όχι.

Οι άλλοι λαοί, κυρίως οι Τούρκοι, που κατέκτησαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μας είπαν Γιουνάν (δηλαδή Ίωνες) μας είπαν ραγιάδες (δηλαδή σκλάβους) δεν μας είπαν όμως ποτέ Έλληνες ή Ρωμιούς. Κάποιοι Έλληνες αργότερα λίγο πριν την απελευθέρωση χρησιμοποίησαν τον τίτλο Ρωμιός, γιατί ήθελαν να εκφράσουν όλους τους λαούς της παλιάς Βυζαντινής-Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κι όχι μόνο τους Έλληνες.

Εμείς όμως τι διαλέγουμε να είμαστε Ρωμιοί, δηλαδή Ρωμαίοι, ή Έλληνες. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός, απόγονος των Αρχαίων Ελλήνων και των Ελλήνων Πατέρων της Ορθοδοξίας και δεν με εκφράζει ο τίτλος Ρωμιός Εσείς τι λέτε;


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Athanasios
Δημοσιεύσεις: 498
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:20 pm

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Athanasios » Τρί Αύγ 28, 2012 7:06 pm

To βυζαντιο κατ' εμέ όρος που δεν υπήρχε τότε, ήταν η ανατόλικη ρωμαίκη αυτοκρατορία.

Δεν με ενοχλεί το όνομα αν δεν με ενοχλούν τα χαρακτηριστικά της.

Από τι απαρτιζόταν αυτή και τι είχε κοινό ανάμεσα στους λαούς που την απάρτιζαν;

Αρχικά για να μπορέσει να επιβιώσει αυτό που λέμε εμεις σήμερα Βυζάντιο, έπρεπε να έχει κάποια χαρακτηριστικά κοινά για τους λαους που το αποτελούσαν.΄

Αυτά ήταν η κοινή πίστη η Ορθόδοξη πίστη που ακολούθησε κατα κύριο λόγο, και κατά δεύτερον η κοινή γλώσσα.

Το πρώτο φαντάζομαι είναι κατανοητό.
Το άλλο ήταν η ελληνική γλώσσα η οποία ήταν και η επίσημη.
Δεν λέω Ελληνες αλλά ελληνική γλώσσα, που ενώ η αυτοκρατορία αυτή είχε στην πλειοψηφία της Έλληνες είχε και πολίτες άλλων εθνοτήτων.

Τους αφομοίωνε όμως ομαλά λόγο κοινής πίστης πρώτα και κατά δεύτερον της γλώσσας που μάθαιναν γιατί ήταν η επίσημη γλώσσα.

Αυτά τα δύο η πίστη πρώτα και η γλώσσα μετά έκαναν την πρώτη πολυπολιτισμική κοινωνία με συνοχή όπως την ονειρευόταν ο Απόστολος των εθνών.
(Τα οποια λαθη μου ας χρεωθουν σε εμενα και οχι στον Απόστολο)

Όχι όπως σήμερα προσπαθούν να κάνουν, χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο και σε πολλές φορές ούτε κοινή γλώσσα.

Η κοινή Θρησκεία και κατά δεύτερον η κοινή γλώσσα έκανε όλους τους κατοίκους ισότιμους.


Γι΄ αυτό και η ανολική Ρωμαική αυτοκρατορία άντεξε 1000 χρόνια.
Ας μου απαντήσει κάποιος σε αντιδιαστολή πόσο πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να κρατήσει αρμονικά η συμβιωσή μας με λαούς που δεν έχουμε κανένα κοινό σημείο.

Εγώ τώρα αν ερωτηθώ θα πω Ρωμιός με Ελληνική ιθαγένεια.


υγ. 1000 χρόνια αυτοκρατοριας και καμμία αναφορά από δυτικούς ούτε σινεμα, ούτε πολιτισμός, ούτε τίποτα ούτε καν από τους ιστορικούς.

Γιατί;

Γιατί τότε η Ρωμαική αυτοκρατορία ήταν μόνο το Βυζάντιο.

ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑΤΙ;



Άβαταρ μέλους
stratis
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:12 pm

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό stratis » Τρί Αύγ 28, 2012 7:06 pm

Καταρχήν δεν υπήρξε ΠΟΤΕ Βυζάντιο. Αυτός ο όρος επινοήθηκε από τους δυτικούς το 17ο αιώνα. Έως το 1453 ονομαζόταν ΡΩΜΑϊΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Και ως Ρωμαίοι αυτοκράτορες υπέγραφαν τα διατάγματα.

Για μένα η Ρωμιοσύνη δεν εξηγείται. Ή το νιώθεις ή όχι. Θα το έλεγα ένα μείγμα ελλήνων και όχι μόνο που έχουν κοινό βασικό χαρακτηριστικό την ορθόδοξη πίστη στον Ιησού Χριστό που αποτέλεσε το συνεκτικό κομμάτι της αυτοκρατορίας. Η κοινή πίστη, η γλώσσα, τα κοινά ήθη κι έθιμα στοιχειοθετούν τη Ρωμιοσύνη.

Η Ρωμανία που λένε κι οι Πόντιοι είναι γεωγραφικά η έκταση της αυτοκρατορίας σε Βαλκάνια και Τουρκία. Μάλιστα όταν ήταν να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος το όνομα δεν είχε κατασταλάξει και με προτροπή των ξένων επικράτησε το Ελλάδα γιατί το Ρωμανία παρέπεμπε σε άλλες εποχές και δημιουργούσε άλλες προσδοκίες. Για μένα δυστυχώς επικράτησε το πρώτο.

Αν ερωτηθώ και λόγω καταγωγής, θα πω Ρωμιός, δηλαδή Ρωμαίος. Μια ιστορία 1000 ετών και μάλιστα διακρινόμενη για την άνθιση του Χριστιανισμού δε γίνεται να μη βρίσκεται στην πρώτη θέση.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:06 pm

Η άνθιση του Χριστιανισμού βασίστηκε στον Ελληνομαθή Απόστολο Παύλο και στους Ελληνομαθείς Πατέρες της Εκκλησίας, όταν ακόμη ο Χριστιανισμός διωκόταν από τους Ρωμαίους. Ο Χριστιανισμός με όχημα το Ελληνικό πνεύμα διαδόθηκε και σε χώρες, που δεν περιλάμβανε η λεγόμενη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπως η Αφρική, η Γαλατία και η Αγγλία.

Ο περιορισμός του Ελληνισμού στα όρια της πάλαι ποτέ Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μόνο περίεργες απόψεις εξυπηρετεί, όπως το μένος κατά των ρωμαιοκαθολικών και εθνικιστικές βλέψεις.

Το αν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα την πούμε Βυζάντιο ή όχι είναι θέμα ορολογίας. Το να βαφτίσουμε όμως τους Έλληνες "Ρωμαίους" ή "Ρωμιούς", είναι ολέθριο ιστορικό και εθνικό σφάλμα.

Ο όρος είχε νόημα μόνο την περίοδο του ξεσηκωμού για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και είχε στόχο να ενώσει όλους τους λαούς της Βαλκανικής κάτω από μια σημαία. Η συμμαχία όμως αυτή διαλύθηκε βίαια από τους Βούλγαρους μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Επομένως ο όρος σήμερα δεν εκφράζει κανένα λαό και πολύ περισσότερο τους Έλληνες.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
stratis
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:12 pm

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό stratis » Τρί Αύγ 28, 2012 7:07 pm

Και από που προκύπτει το "έλληνας"; Εγώ στο σχολείο έμαθα για Αχαιούς, Δωριείς και Ιωνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αγία Γραφή το "έλλην" υποδηλώνει θρησκεία και όχι έθνος.

Επιπρόσθετα συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο "Βαρβαρισμός ή Ρωμιοσύνη" όπου γίνεται μια άψογη προσέγγιση του θέματος.

Προτιμώ το Ρωμιός ή αν θες το Έλληνας μέσα στην ευρύτερη ρωμιοσύνη όπως προέκυψε από τα χριστιανικά χρόνια της αυτοκρατορίας, παρά το έλληνας της αρχαιότητας όπου λατρεύονταν ανώμαλοι και γεμάτοι πάθη θεοί.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:07 pm

"Το ίδιο συνέβη και με το ελληνικό έθνος. Αιώνες ολόκληροι κάτω από ξένους κυρίαρχους (Ρωμαίους, Τούρκους) διατήρησε τα εθνικά του χαρακτηριστικά. Ακόμη και σήμερα τα εκατομμύρια των απόδημων Ελλήνων ανήκουν συνειδητά στο έθνος μας. Η ανώτατη μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι η οργάνωση του έθνους σε αυτοτελή πολιτεία. Εκεί ασκούνται οι εθνικές αξίες. Η ιδιαιτερότητα του κάθε έθνους εκφράζεται στα ιδανικά του. Για τους αρχαίους Έλληνες «λόγος» με την φιλοσοφική του έννοια και το «μέτρον» ως κοινωνική αξία ήταν η στάση τους απέναντι στις πνευματικές τους αναζητήσεις και στην καθημερινή τους συμπεριφορά. Ιδανικός ανθρώπινος τύπος «ο καλός και αγαθός», το ωραίο σώμα και η γενναία ψυχή, τύπος που επέζησε διαχρονικά και εκφράζεται στα ακριτικά έπη και τη νεότερη δημώδη μας ποίηση….

Η συνείδηση της ελληνικότητας των αρχαίων φυλών (Αχαιοί, Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς), παρά τους κάποιους ιδιωματισμούς στις διαλέκτους τους, μαρτυριέται από την αυγή της ιστορίας. Ο Όμηρος μιλάει για «Πανέλληνες», το ίδιο ο Ησίοδος, ο Αρχίλοχος, ο Στράβων. Ο Ευριπίδης για «των πανελλήνων νόμου σώζων» και «νόμους τε κοινής Ελλάδος». Ο όρος «πανελλήνιος» αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Αλλά και στην επιτύμβια στήλη των μαραθωνομάχων, έγραψαν:

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙ ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ ΜΗΔΩΝ ΕΣΤΟΡΗΣΑΝ ΔΥΝΑΜΙΝ»"

Πηγή: http://www.apologitis.com/gr/ancient/ellinas.htm

Ο ιστοχώρος είναι Χριστιανικός και εκεί μπορείτε να βρείτε όλες τις απαντήσεις για το θέμα που συζητάμε και μακροσκελέστατη βιβλιογραφία για όποιον θέλει να το μελετήσει.

Στρατή το βιβλίο που αναφέρεις είναι καλό αλλά αποτελεί μια άποψη, υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
stratis
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:12 pm

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό stratis » Τρί Αύγ 28, 2012 7:07 pm

Στρατή το βιβλίο που αναφέρεις είναι καλό αλλά αποτελεί μια άποψη, υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις.



Δε διαφωνώ Νικόλα! Αλλά όπως σε όλα τα θέματα έτσι κι εδώ υιοθετεί κανείς μια άποψη.

Η Ρωμιοσύνη θα επαναλάβω πως είναι μια αξία, μια ιδιότητα, ένα χαρακτηριστικό που υπήρξε γέννημα της αυτοκρατορίας και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη χριστιανική πίστη και την ελληνική γλώσσα.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:07 pm

Η ρωμιοσύνη έχει νόημα περισσότερο για τους άλλους λαούς, που γεύθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων τη μετάγγιση του Ελληνοχριστιανικού πνεύματος, παρά για μας τους Έλληνες που έχουμε την τιμή να είμαστε εκ καταγωγής κληρονόμοι του.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Athanasios
Δημοσιεύσεις: 498
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:20 pm

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Athanasios » Τρί Αύγ 28, 2012 7:08 pm

Ενας μέγας Κωνσταντίνος ξεκίνησε την ανατολική αυτοκρατορία των Ρωμαίων από Έλληνες που άφησαν τα είδωλα, και ακολούθησαν τον χριστιανισμό.
Σε αυτή την αυτοκρατορία που μεγάλωνε, ήρθαν και άλλοι που έγειναν Χριστιανοί και μιλούσαν την Ελληνική.
Και η αυτοκρατορία μεγάλωσε και έγεινε τεράστια για 1000 χρόνια.

Και έρχεται ένας άλλος μέγας Κωνσταντίνος μετά από 1000 χρόνια ο τελευταίος, και στον τελευταίο του λόγο να μιλάει γιά τους Έλληνες που έμειναν τελευταίοι.

Ήρθε λοιπόν, αδερφοί, και μας απέκλεισε, και κάθε μέρα έχει ανοιχτό το αχανές στόμα του για να βρει ευκαιρία να μας καταπιεί, εμάς και την Πόλη που έκτισε ο τρισμακάριστος και μέγας βασιλεύς Κωνσταντίνος, και την αφιέρωσε στην πάναγνη και αειπάρθενη δέσποινά μας, τη Θεοτόκο· και τη χάρισε σ’ εκείνη, ώστε να είναι Κυρία της Πόλεως, αλλά και σύμμαχός της και σκέπη της πατρίδας μας και καταφύγιο των χριστιανών, ελπίδα και χαρά όλων των Ελλήνων, το καύχημα όλων που ζουν κάτω από τον ήλιο. Και αυτός ο ασεβέστατος την άλλοτε περιφανή και ζωηρή σαν ρόδο του αγρού Πόλη θέλει να την υπαγάγει υπό την εξουσία του.



Είμαστε Έλληνες όχι αυτοί που πίστευαν στα είδωλα, αλλά αυτοί που ξεκίνησαν πρώτοι την ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία, και αυτοί που έπεσαν τελευταίοι.

Θέλω να πιστεύω ότι ίσως ο Θεός μετά από δοκιμασίες να μας αξιώσει εμάς τους Έλληνες να ξαναχτίσουμε αυτή την Ρωμαική αυτοκρατορία.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:08 pm

Θανάση, ίσως είναι προτιμότερο να του ζητάμε να μας αξιώσει να φανούμε αντάξιοι και εξ ίσου πιστοί απόγονοι των Μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, που κόσμησαν την Εκκλησία με την παρουσία τους και αξιοποίησαν το Ελληνικό πνεύμα για την τεκμηρίωση της Ορθοδοξίας.

Οι αυτοκρατορίες φουσκώνουν τα μυαλά των ανθρώπων και πάντα αργά ή γρήγορα καταλήγουν άσχημα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 10 και 0 επισκέπτες