O ρόλος των θρησκευτικων ηγετών στην ειρήνη

Ειδήσεις, Περιγραφές, Φωτογραφίες, Εμπειρίες προσκυνητών, Επισκέψεις, Βίοι Αγίων Γερόντων

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

O ρόλος των θρησκευτικων ηγετών στην ειρήνη

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:41 pm

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εικόνα

Στην πρωινή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας 89,5 fm μίλησε την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κύριος Θεόφιλος ο Γ'.

Ο Μακαριώτατος, σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου από την ΜΚΟ «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» του πατριαρχείου Ιεροσολύμων με θέμα « Κύπρος και Άγιοι Τόποι» τόνισε : «Τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου τόσο τα λαϊκά όσο και τα θρησκευτικά, βρίσκονται σε μια κοινή εκκλησιαστική παράδοση με τους Άγιους Τόπους. Σήμερα που οι συνθήκες επικοινωνίας είναι πολύ πιο άμεσες, η παράδοση κοινωνείται σε όλους τους προσκυνητές. Οι αδελφοί μας οι Κύπριοι όταν επισκέπτονται τους Αγίους τόπους, αισθάνονται το ενιαίο του σώματος της Ορθοδοξίας και της Ρωμηοσύνης».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε: « Η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρίου Χρυσοστόμου και σκοπός της ήταν να συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η ανασύσταση του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής εξαιτίας της ύπαρξης διαφορετικών εθνικοθρησκευτικών οντοτήτων. Τονίστηκε δε, ότι οι κατά τόπους Εκκλησίες είναι το καταφύγιο και το σημείο αναφοράς των πιστών. Η συνάντηση είχε ακόμα σκοπό και τη συζήτηση περί της μετανάστευσης του χριστιανικού πληθυσμού από τις χώρες και πόλεις της Μέσης Ανατολής όπως η Ιερουσαλήμ, ο Λίβανος και η Ιορδανία».

Ο Μακαριώτατος σε αναφορά του στο ρόλο των θρησκειών στη Μέση Ανατολή επισήμανε: « Σήμερα έχει γίνει αντιληπτή από όλους, πολιτικούς, διπλωμάτες, κ.α., η σημασία και ο ρόλος της θρησκευτικής ηγεσίας στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις ή διαλόγους. Η συμβολή τους, δηλαδή, είναι απαραίτητη και μη σας φανεί παράξενο αν εις βάθος χρόνου δείτε να καταφεύγουν οι πολιτικές και διεθνείς αρχές στις θρησκευτικές ηγεσίες προκειμένου να βρεθεί λύση βιώσιμη όσο αφορά το θέμα των Ιεροσολύμων. Εφ' όσον βρεθεί λύση στο θέμα των Ιεροσολύμων, τότε πλέον θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα και περιφερειακώς αλλά και παγκοσμίως, διότι όλη η παγκόσμια κρίση έχει ως αφετηρία τα Ιεροσόλυμα. Αν λοιπόν είναι δυνατόν να επικρατήσει κάποτε παγκόσμια ειρήνη, πάλι θα εξαρτηθεί από τα Ιεροσόλυμα».

Πηγή: "Πρόναος", Ενημερωτικό Δελτίο Εκκλησίας της Ελλάδος, Τεύχος 417, 4 Οκτωβρίου 2010Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: O ρόλος των θρησκευτικων ηγετών στην ειρήνη

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:41 pm

Η τοπική και παγκόσμια ειρήνη είναι ένας έμμεσος στόχος της Εκκλησίας. Ο κυριότερος τρόπος να τον επιτύχει είναι φέρνοντας πρώτα την Ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων. Όμως σίγουρα μπορεί να συμβάλει και στην παγκόσμια ειρήνη προφέροντας λόγο καταλλαγής. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ζει στην πιο ταραγμένη περιοχή αυτού του πλανήτη και είναι φυσικό να έχει σε υψηλότερη θέση προτεραιότητας την ειρήνη απ' ότι εμείς που δεν έχουμε ζήσει πόλεμο.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: O ρόλος των θρησκευτικων ηγετών στην ειρήνη

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:41 pm

Ιερώνυμος "Όλοι οι πνευματικοί ηγέτες οφείλουν να συμβάλλουν στο τέλος των πολέμων"
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 - Συντάχθηκε απο τον/την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Εικόνα

Στα υψίπεδα του Γκολάν, στην κατεστραμμένη από τον "Πόλεμο των έξι ημερών", εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Μακαριώτατος κατά την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο για τους ορθόδοξους χριστιανούς που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή εξαιτίας του πολέμου. "Όλοι οι πνευματικοί ηγέτες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και άλλοι, έχουν την ευθύνη να συμβάλλουν στο τέλος των πολέμων.

Να πουν φτάνει πια" είπε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή του με τον Νομάρχη της περιοχής. "Θα πρέπει να καλλιεργούν τις αγαθές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, να διδάσκουν την σημασία του ανθρωπίνου προσώπου. Χωρίς αυτές τις αρχές οι άνθρωποι γίνονται χειρότεροι από τα θηρία».

"Βλέπουμε", κατέληξε, "την τραγωδία στην Κύπρο μας και τις συνέπειες του πολέμου σε άλλα μέρη του κόσμου και πρέπει οι πνευματικοί ηγέτες να συμβάλλουν στο τέλος αυτού του κακού".

Πηγή: www.romfea.gr


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: O ρόλος των θρησκευτικων ηγετών στην ειρήνη

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:42 pm

Συνέντευξη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Παρασκευή, 04 Φεβρουάριος 2011

Εικόνα

Στην πρωινή εκπομπή του Ραδιοφωνικού σταθμού «Κάθε μέρα νέα μέρα» και στους δημοσιογράφους Κατερίνα Χουζούρη και Κώστα Παππά μίλησε σήμερα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κύριος Θεόφιλος, τόσο για την πρόσφατη σύγκλιση του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής όσο και για τα πρόσφατα γεγονότα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.

Ο Μακαριώτατος ερωτηθείς για τα τελευταία γεγονότα στον αραβικό κόσμο και το ενδεχόμενος αλυσίδας (ντόμινο) εξεγέρσεων απάντησε « Το ντόμινο εξεγέρσεων όλους μας προβληματίζει , αλλά όσο αφορά την Ιορδανία , σας διαβεβαιώνω ότι δεν ισχύει ότι ισχύει για τις άλλες χώρες , δεδομένου ότι η κατάσταση εκεί είναι εντελώς διαφορετική. Στην Ιορδανία δεν υπάρχει αυτός ο φόβος, πλην όμως το κίνημα αυτό που κινείται από διάφορες καταστάσεις είναι κάτι που απασχολεί τους πάντες»

Σε άλλη ερώτηση για το αν αυτές οι πολιτικές εξεγέρσεις μπορεί να πάρουν και άλλο χαρακτήρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απάντησε «Για να είμαστε ειλικρινής είναι μια κατάσταση απρόβλεπτος , όλοι ακούτε από τους διάφορους αναλυτές να λένε πολλά και διάφορα ο καθένας από τη δική του σκοπιά και θεώρηση , αλλά η ουσία είναι μία ότι η κατάσταση είναι απρόβλεπτος».

Τέλος σε ερώτηση για τη συνάντηση των αρχηγών του Συμβουλίου των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής ο Μακαριώτατος τόνισε : «Το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και η Ορθόδοξος Εκκλησία με τα Πατριαρχεία συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Κύπρου , αυτή τη στιγμή παίζουν ένα ηγετικό ρόλο, καθώς έχουν αναλάβει την προεδρία και η ημετέρα μετριότης ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου οικογενείας, είμαι Πρόεδρος αυτή τη στιγμή.

Το Συμβούλιο αυτό διήλθε μια μεγάλη κρίση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν ότι δεν υπήρχαν πλέον οι οικονομικές ενισχύσεις κι από την άλλη πλευρά τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία για πολλούς λόγους έπαυσαν να δείχνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Οι πολιτικές καταστάσεις όμως που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και όσα συμβαίνουν μας ανάγκασαν να ενεργοποιηθούμε κι εμείς και έτσι αναλάβαμε την πρωτοβουλία να επανασυσταθεί το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής διότι είναι όργανο το οποίο έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να εκφράζει τα προβλήματα και τη φωνή του χριστιανικού κόσμου στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: romfea.gr


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες