Πατριάρχης Ιεροσολύμων "Αγωνιζόμαστε για την ενότητα.."

Ειδήσεις, Περιγραφές, Φωτογραφίες, Εμπειρίες προσκυνητών, Επισκέψεις, Βίοι Αγίων Γερόντων

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΠΟΠΗ
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:29 pm
Επικοινωνία:

Πατριάρχης Ιεροσολύμων "Αγωνιζόμαστε για την ενότητα.."

Δημοσίευσηαπό ΠΟΠΗ » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:52 pm

Πατριάρχης Ιεροσολύμων "Αγωνιζόμαστε για την ενότητα της Ορθοδοξίας"

Εικόνα

Στην Ουκρανία βρίσκεται όπως έγραψε η "Romfea.gr" ανεπίσημα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο οποίος χθες μίλησε σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Παγκόσμιες θρησκείες και η κοινωνία των πολιτών εναντίον του μίσους και του εξτρεμισμού».
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ανέφερε ότι "γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ο πιστός λαός της Ουκρανίας".

"Οι προσπάθειές μας δεν αφορούν μόνο την ενότητα της Εκκλησίας στην Ουκρανία, αλλά την ενότητα της Ορθοδοξίας γενικότερα. Η ενότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι όμως πολύ σημαντική για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες", πρόσθεσε ο κ. Θεόφιλος.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος μιλώντας και στην εφημερίδα "Κομερσάντ", μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της Εκκλησίας στην Ουκρανία πρέπει πρώτα οι ιεράρχες να συμφωνήσουν μεταξύ τους, αντί να ζητούν την βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Σε ερώτηση για το πως αξιολογεί την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες ο Πατριάρχης Θεόφιλος τόνισε: "Η διαίρεση στην ιστορία της εκκλησίας υπήρχε πάντα, έτσι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πιστεύω, ότι με πνεύμα εν Χριστώ αγάπης θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πρέπει όμως να βρεθεί μια κοινή γλώσσα και να συμμετάσχουν με προθυμία στο διάλογο".

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ερωτηθείς εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ουκρανίας, αφού οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών στην Ουκρανία ζήτησαν επανειλημμένα την βοήθειά του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης – ακόμα και ο Πάπας δεν αποφασίζει για τα πάντα για τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ένα πιο συντονιστικό ρόλο, είναι ένα σύμβολο ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών".

Ακόμη, υπογράμμισε: "Ο Πατριάρχης έχει το προνόμιο να συγκαλέσει σε Πανορθόδοξο επίπεδο διάφορες συσκέψεις, και στις συνεδριάσεις αυτές αυτά τα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν. Όμως θα το επαναλάβω για ακόμη μια φορά, ότι πρέπει πρώτα να βρεθεί μια κοινή γλώσσα μεταξύ τους".

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, απαντώντας σε ερώτηση για την ενδεχόμενη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, έκανε λόγω για κρίση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

"Ο κύριος στόχος είναι η επίλυση διοικητικών προβλημάτων μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών, επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολλές προκλήσεις από το σύγχρονο κόσμο. Μπορούμε να δούμε, ότι πολλές ορθόδοξες εκκλησίες βρίσκονται σε κρίση, και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές", ανέφερε ο Πατριάρχης.

Κλείνοντας ο κ. Θεόφιλος πρόσθεσε, πως "νομίζω, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις, που τίθενται από το σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο. Πρέπει όμως πρώτα να λύσουμε τα εσωτερικά θέματα, για να γίνουμε πιο ανοιχτή στη σύγχρονη κοινωνία".

πηγη: Romfea.gr


Μην ταράζεσθε και μην ανησυχείτε διότι αυτός που γνωρίζει όσα υποφέρετε
και είναι σε θέση να τα εμποδίσει είναι φανερό ότι δεν τα εμποδίζει, επειδή προνοεί και ενδιαφέρεται για σας.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 17 και 0 επισκέπτες

cron