Ανάσταση στον Τάφο του Ιησού Χριστού

Ειδήσεις, Περιγραφές, Φωτογραφίες, Εμπειρίες προσκυνητών, Επισκέψεις, Βίοι Αγίων Γερόντων

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6807
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Ανάσταση στον Τάφο του Ιησού Χριστού

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:58 pm

Ανάσταση στον Τάφο του Ιησού Χριστού
Ημ. Δημοσίευσης: Apr 17, 2012 - από δελτίο τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Εικόνα

Τήν 11ην βραδυνήν ώραν του Σαββάτου, 1ης/14ης Απριλίου 2012, των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων, κατήλθεν η Αγιοταφιτική Αδελφότης από του Κεντρικού αυτής Μοναστηρίου δια της Χριστιανικής οδού εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, εν μέσω πολλών προσκυνητών δεξιά και αριστερά της οδού παρατεταγμένων και εντός του Ναού συνωστιζομένων, προκειμένου να εορτάσουν την εορτήν των εορτών, την Ανάστασιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την ημέραν του Πάσχα, Κυριακήν 2αν/15ηνΑπριλιου 2012.

Κατελθούσα η Πατριαρχική Συνοδεία υπό τον Μακαριώτατον Πατέρα ημών και Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, εισήλθεν εις το Ιερόν Βήμα του Καθολικού. Ενταύθα, εν ω εψάλλοντο αι ωδαί του Κανόνος «Κύματι θαλάσσης…» ενεδύθησαν τας εορταστικάς, αναστασίμους αυτών στολάς ο Μακαριώτατος, οι Αρχιερείς και οι Ιερείς. Τούτων γενομένων, εξήλθεν η λιτανεία από του σολέως του Καθολικού και κατηυθύνθη ενώπιον του Ιερού Κουβουκλίου, περιεστράφη τρις πέριξ αυτού, των ψαλτών ψαλλόντων: «Την Ανάστασίν Σου, Χριστέ Σωτήρ…». Της τρίτης περιφοράς περατωθείσης, ο Μακαριώτατος ανέγνωσεν, ενώπιον του Αγίου Κουβουκλίου, το Ευαγγέλιον της Αναστάσεως «Διαγενομένου του Σαββάτου…» και ακολούθως τρις το «Χριστός Ανέστη» και οι ιερείς και οι ψάλται επανέλαβον αυτό μετά των στίχων «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού…. κατά την τυπικήν διάταξιν. Ακολούθησεν η Εκτενής και κατόπιν το ψάλσιμον του Κανόνος του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, «Αναστάσεως ημέρα …», ψαλλομένου εις όλας τας ωδάς αυτού.

Μετά την Ενάτην ωδήν, τους Αίνους και το «Αναστάσεως ημέρα», ετελέσθη η θ. Λειτουργία του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και συλλειτουργούντων Αυτώ των Ιερωτάτων Μητροπολιτών Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και Βόστρων κ. Τιμοθέου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Αβήλων κ. Δωροθέου, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, ιερομονάχων, ιερέων, διακόνων και μοναχών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και του Πρέσβεως της Ελλάδος εις την Ιορδανίαν κ. Ηρακλέους Αστεριάδου.

Η κατανυκτική αναστάσιμος Λειτουργία αυτή έλαβε χώραν εν μέσω των ασφυκτικώς συμμετεχόντων ευλαβών προσκυνητών εν χαρά, αγαλλιάσει και αλαλαγμώ εις τας ιδίας γλώσσας αυτών ισχυρώς κραυγαζόντων «Χριστός Ανέστη», «Αλ Μεσσίχ καμ», «Χριστός Βοσκρέσσε» και «Χριστός Ανβιάτ». Εις το Κοινωνικόν της θ. Λειτουργίας ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος ανέγνωσεν, ενώπιον του Ιερού Κουβουκλίου, το Πασχάλιον Μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου έχον ως έπεται: (ίδε ηλεκτρονικόν σύνδεσμον: http://www.jp-newsgate.net/gr/2012/04/11/5670/ ). Προ της Απολύσεως της θ. Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ανέγνωσε τον Κατηχητικόν λόγον του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «Ει τις ευσεβής και φιλόθεος …».

Εις το «Μετά φόβου …» ο Μακαριώτατος εκοινώνησεν ολίγους πιστούς από του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, τους υπολοίπους δε οι ιερείς, λαβόντες έκαστος εν Άγιον Ποτήριον και μεταβάντες εις τον κατάλληλον χώρον ένθα ήσαν συγκεντρωμένοι οι προσκυνηταί. Των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων και δηλούντων την Χριστού Ανάστασιν, ο Μακαριώτατος μετά της Συνοδείας ανήλθεν εις το Κεντρικόν Μοναστήριον ένθα έλαβε τον τυρόν και τα πασχαλινά ωά, ευχόμενοι αλλήλοις «Χριστός Ανέστη», «αληθώς Ανέστη ο Κύριος».Πηγή: amen.gr


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες

cron