Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να ψηφί

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια, Φωτογραφίες

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να ψηφί

Δημοσίευσηαπό Σακης » Πέμ Απρ 22, 2021 10:02 pm

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να ψηφίζουν».

Εικόνα

Του π. Ηλία Μάκου.

Σαφή και υπεύθυνη στάση, όπως κάνει πάντοτε άλλωστε, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας την Κυριακή Ε΄ Νηστειών, στον καθεδρικό ναό των Τιράνων, σχετικά με τις επικείμενες Αλβανικές εκλογές της 25ης Απριλίου.

Ξεκαθάρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία ανάμειξη με τα κόμματα, αλλά συνέστησε στους πιστούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να μην αδιαφορήσουν.

Ανέφερε ειδικότερα: «Όπως είναι γνωστό την επόμενη Κυριακή θα έχουμε εκλογές εδώ στην Αλβανία. Πρέπει για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσω ποια είναι η άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας μας στην Αλβανία τονίσαμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ανακατεύεται στα πολιτικά κόμματα και δεν παίρνει τη θέση του Α΄ ή του Β΄ κόμματος. Αυτή είναι η πρώτη αρχή».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως και μια δεύτερη αρχή, πολύ σημαντική.

Όλοι οι ενήλικες Ορθόδοξοι είναι υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας και έχουν υποχρέωση να ψηφίζουν. Δεν μπορούν να αδιαφορούν και να λένε εμείς δεν ασχολούμαστε με τα κόμματα. Το κριτήριο είναι πολύ συγκεκριμένο.

Να ψηφίζουν ανθρώπους, που ξέρουν ότι είναι ακέραιοι και ότι δεν βάζουν πρώτα το εγώ τους και μετά το εμείς και έχουν αληθινό ενδιαφέρον και τη δυνατότητα να οδηγούν τη χώρα εκεί που είναι η αλήθεια, η αλληλοκατανόηση και η πρόοδος.

Επαναλαμβάνω πρόκειται για χρέος και ένα δικαίωμα πολύ σημαντικό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας ότι όποιος επιδιώκει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι υπηρέτης και δούλων των άλλων. Ανέδειξε έτσι το μεγαλείο της διακονίας και της προσφοράς.

Είπε συγκεκριμένα: «Το σημερινό ευαγγέλιο μας θύμισε και μια άλλη βασική αρχή, που ο Κύριός μας έθεσε για τους δικούς του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανατροπή των παλιών ιδεών. Για μια από τις πιο σημαντικές επαναστάσεις. Ο Κύριος είπε προς τους μαθητές του ότι αυτοί, που νομίζουν ότι διοικούν και άρχουν των Εθνων, κατακυριεύουσιν αυτών. Θέλουν να κυριαρχούν και να δυναστεύουν τους λαούς.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει για εσάς. Εσείς έχετε μια άλλη αρχή. Το μεγαλείο δεν είναι πόσους καταδυναστεύει κανείς, αλλά πόσους διακονεί κανείς. Είναι πολύ βασική αυτή η αρχή την οποία ο Κύριος έθεσε και με τον τρόπο αυτό έδωσε μια διαφορετική κατεύθυνση στην όλη αντίληψη της εξουσίας.

Όποιος θέλει να είναι μεγάλος, πρέπει να είναι διάκονος όλων. Δεν είναι κακό να θέλει να είναι κανείς πρώτος. Το θέμα είναι πως το επιδιώκει. Όποιος, λοιπόν, θέλει να είναι πρώτος μέσα στη ζωή της οικογενείας, πρέπει να είναι, εδώ είναι το σκάνδαλο, πάντων δούλος, όχι αφεντικό».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «νομίζω πως χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Πολιτεία, ισχύει για την οικογένειά μας, για το περιβάλλον το εργασιακό, στο οποίο κινούμαστε. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι, που θέλουν να πρωτεύουν. Αλλά αυτό νομίζουν ότι το επιτυγχάνουν με τρόπο αλαζονικό και πιεστικό.

Ναι, ας είσαστε πρώτοι.

Αλλά, όποιος θέλει να είναι πρώτος, σύμφωνα με την αρχή του Κυρίου, πρέπει να είναι όλων υπηρέτης. Δυστυχώς, πολλές φορές, δεν υπακούμε σ’ αυτή την αρχή του Κυρίου μας.

Και εξακολουθούμε να κινούμαστε με άλλους τρόπους, βάζοντας πριν απ’ όλα τον εαυτό μας, και νομίζοντας ότι έτσι πετυχαίνουμε».

Και κατέληξε: «Ας θυμόμαστε πάντοτε αυτή την αρχή. Και ο Κύριος δεν μας το είπε αυτό μόνο με τα λόγια, με τη διδασκαλία Του, αλλά ο ίδιος με τη ζωή και το παράδειγμά Του. Δεν ήρθε για να διακονήσει, αλλά για να διακονηθεί και να δώσει τη ζωή του λύτρον υπέρ των πολλών.

Όσοι θέλουμε, λοιπόν, πράγματι να είμαστε δικοί Του μαθητές, ας ακούσουμε αυτή τη φωνή και αυτή τη σαφή αρχή.

Όποιος θέλει να είναι μέγας, πρέπει να είναι διάκονος όλων. Όποιος επιδιώκει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι υπηρέτης και δούλος όλων. Μόνο με αυτή την αρχή προοδεύουν οι λαοί και οι οικογένειες».


Ο Μακαριώτατος πρόβαλε το δρόμο, που ο Κύριος μας συνιστά για να πρωτεύσουμε. Δεν είναι ο δρόμος των ανέντιμων μέσων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Δεν είναι ο δρόμος του εγωισμού και της τυραννικής συμπεριφοράς.

Είναι ο δρόμος της αγάπης στην υπηρεσία των άλλων. Αληθινά μεγάλος δεν είναι αυτός, που καταδυναστεύει και εξουσιάζει, αλλά αυτός, που αγαπά και ταπεινώνεται για τους άλλους.

Η φιλοδοξία να ανέβουμε ψηλά είναι θεμιτή. όταν τα κίνητρα είναι αγαθά και τα μέσα, που χρησιμοποιούνται έντιμα.

Όταν, όμως η φιλοδοξία αυτή μεταβάλλεται σε μεγαλομανία, υποδαυλιζόμενη από μια άκρατη εγωπάθεια και μετέρχεται μέσα πονηρά και ανέντιμα, τότε είναι καταδικαστέα και κατακριτέα.

Όποιος αγαπά πραγματικά, θυσιάζεται για τους άλλους. Και όποιος ταπεινώνεται χάριν των άλλων, αυτός εξυψώνεται.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Πηγή: Ekklisiaonline.grΆβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Σακης » Παρ Απρ 23, 2021 11:04 am

Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι σε περίπτωση που δεν τυχαίνει να γνωρίζουμε προσωπικά κανέναν υποψήφιο πολιτικό στην εκλογική μας περιφέρεια, π.χ δεν ξέρουμε προσωπικά κάποιον υποψήφιο βουλευτή, δήμαρχο, δημοτικό σύμβουλο, περιφερειακό σύμβουλο,περιφερειαρχη ή πρόεδρο δημοκρατίας (αν ζούμε σε χώρα που η εκλογή του προέδρου είναι απευθείας από τον λαό όπως στην Κύπρο ή άλλη χώρα) τότε υπάρχει λύση.Να μελετάμε τις θέσεις που εκφράζει ο κάθε υποψήφιος δημόσια και να τις ζυγίζουμε επιλέγοντας τον υποψήφιο με τις θέσεις πιο κοντά στα πιστεύω μας και να μην στηρίζουμε άτομα που το πρόγραμμα τους έρχεται κόντρα σε βασικες πεποιθήσεις μας.Καλο θα ήταν να κοιτάμε και το κόμμα ή τον συνδυασμό με τα οποία ο υποψήφιος κατεβαίνει στις εκλογές και να ζυγίζουμε τις θέσεις του κόμματος ή του συνδυασμού για να αποφασίσουμε αν τα θετικά υπερτερούν τυχόν αρνητικών στοιχείων και να επιλέγουμε το κόμμα/συνδυασμό που είναι πιο κοντά στις πεποιθήσεις μας.Τελος αν βρούμε έναν άξιο υποψήφιο σε ένα μικρό αλλά άξιο κόμμα/συνδυασμό δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει να τον στηρίξουμε το γεγονός ότι το κόμμα του ας πούμε είναι μικρό και δεν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.Καμια ψήφος δεν πάει χαμένη.Άβαταρ μέλους
Κυριάκος
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 25, 2021 1:19 pm

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Κυριάκος » Παρ Απρ 23, 2021 3:04 pm

Δεν θεωρώ κάποιον που δεν ψηφίζει ανεύθυνο πολίτη.
Αντιθέτως ξέρω πολλούς φανατικούς ψηφοφόρους που είναι ανεύθυνοι.
Σε μια δημοκρατία άλλωστε είναι δικαίωμα σου να μην προσελθεις στη κάλπη αρκεί μετά να μην έχεις απαιτήσεις από τη πολιτεία, ούτε παράπονα αφού επέλεξες να αποφασίσουν άλλοι για σένα.
Στα γραφόμενα του Σάκη συμφωνώ σε θεωρητικό επίπεδο. Καθώς στη πράξη έχω ψηφίσει μικρά κόμματα που έγιναν μεγάλα και το προεκλογικό τους πρόγραμμα πήγε στον κάδο των αχρήστων σε μία νύχτα.
Δεν μιλάμε για μικρές εκπτώσεις αλλά για στροφή 360 μοιρών. Κάπου εκεί αναρωτιέσαι για το τι είδους δημοκρατία μιλάμε τελικά;

Κάπου εδώ σταματάω για ευνόητους λόγους.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Απρ 23, 2021 3:11 pm

Σάκη έχεις κάτι στο μυαλό σου, γιατί αυτό δείχνεις;

Έχουν εμφανιστεί πολιτικοί σχηματισμοί σε Ελλάδα και Κύπρο, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια κάποιων Χριστιανών ψηφοφόρων απέναντι στα πολυσυλλεκτικά κόμματα, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους και μη Χριστιανούς πολιτικούς, όπως και στην πολιτική τους θέσεις που δεν είναι αρεστές σ' αυτούς. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας όμως, ότι η πολιτική γκετοποίηση των Χριστιανών δε θα βοηθήσει στην διατήρηση των αναγκαίων πολιτικών ισορροπιών για να υπάρχει σεβασμός από τα κυβερνητικά κόμματα στις ευαισθησίες των Χριστιανών και στην Εκκλησία. Αντίθετα, η υπερψήφιση πολιτικών που είναι Χριστιανοί, όχι μόνο κατά δήλωση, αλλά και με βάση τη ζωή τους, μέσα στα μεγάλα κόμματα μπορεί να οδηγήσει σε πλειοψηφικό ρεύμα μέσα σ' αυτά και στα αντίστοιχα όργανα που υπηρετούν (κυβέρνηση, Βουλή, τοπική αυτοδιοίκηση).

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι, ότι στην Ελλάδα οι πραγματικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε μεν πλειοψηφία, αλλά ανοργάνωτη και πολιτικά διασκορπισμένη. Τα πολυσυλλεκτικά κόμματα επομένως, βρίσκονται στην ανάγκη να λάβουν υπόψη τους και κάποιες ισχυρές μειοψηφικές ομάδες πληθυσμού, που έχουν θέσεις και απόψεις αντίθετες από αυτές του πιστεύουμε εμείς οι Χριστιανοί. Στη Δημοκρατία ο συμβιβασμός είναι αναγκαίος για τα πολιτικά κόμματα, όχι όμως για τους πιστούς προσωπικά. Επομένως ο ρεαλισμός επιβάλλει να επιλέγουμε πρόσωπα που μας εκπροσωπούν μέσα σε κόμματα που μας εκφράζουν κατά το δυνατόν καλύτερα με τη συνολική πολιτική τους ταυτότητα. Το τέλειο δεν είναι εφικτό στην πολιτική και ότι μοιάζει τέλειο δεν είναι αληθινό.

Προσοχή σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πίστη μας για τους δικούς τους σκοπούς. Ο ρεαλισμός στην πολιτική δεν είναι αμαρτία. Η συνειδητή συνεργασία, όμως, με πολιτικούς απατεώνες, μόνο και μόνο επειδή αυτοδιαφημίζονται Χριστιανοί, είναι.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Απρ 23, 2021 3:25 pm

Κυριάκο, όποιος δεν ψηφίζει από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται ανεύθυνος. Στην Ελλάδα η ψήφος είναι θεωρητικά υποχρεωτική. Όποιος δεν ψηφίζει, πρέπει να δικαιολογήσει την αποχή του. Επίσης κατά τη γνώμη μου, όποιος δεν ψηφίζει, χάνει το δικαίωμά του να διαμαρτύρεται για την πολιτική των εκλεγμένων μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος ο Χριστός μας είπε "να αποδίδουμε τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι", και δεν αναφερόταν μόνο στην φορολογία, αλλά σε όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος. Μάλιστα ο Χριστός αναφερόταν τότε σε ένα καθεστώς κατοχής, που ήταν επιπλέον ακόμη και για τους Ρωμαίους πολίτες αυταρχικό και όχι δημοκρατικό.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Σακης » Παρ Απρ 23, 2021 9:56 pm

Πριν ψηφίσω εξετάζω πρώτα τους υποψηφίους (αυτό είναι κάτι που έχω μάθει παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας μου) και μετά εξετάζω και το κόμμα/παράταξη με το οποίο κατεβαίνει.Στη συνέχεια ζυγίζω τα θετικά και τα αρνητικά των υποψηφίων και των κομμάτων/συνδυασμών και στο τέλος αποφασίζω.Αν δω ότι σε έναν υποψήφιο και σε ένα κόμμα/συνδυασμό υπερισχύουν τα θετικά έναντι των αρνητικών τότε μόνο το ψηφίζω.

Δεν επιθυμώ να κάνω αναφορά σε ονόματα πολιτικών και σε κόμματα γιατί εδώ δεν είμαστε τέτοιο forum.Θα πω μόνο πως για να ψηφίσω κάποιον πολιτικό δεν μου αρκεί να πηγαίνει απλά που και που εκκλησία ή να δηλώνει απλά θρησκευόμενος.Με ενδιαφέρει να το αποδεικνύει με πολιτικές και πρόγραμμα.Αν ψηφίσω έναν πολιτικό και δεν μείνω ικανοποιημένος από αυτόν τότε δεν τον ξαναψηφίζω.Οσο για τους λαϊκιστές που αναφέρεις ότι εμφανίζονται (όχι απλά σε Ελλάδα ή Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο σχεδόν) αυτούς τους ξεχωρίζω γρήγορα συνήθως και δεν μπαίνω καν στον κόπο να εξετάσω την υποψηφιότητα τους, λαϊκιστή (κάθε είδους) δεν ψήφισα ποτέ μου.

Για άξιους υποψηφίους που μπορεί να βρούμε σε μικρά κόμματα το ανέφερα γιατί έχω βρεθεί μπροστά σε τέτοια περίπτωση.Και άλλοι έχουν βρεθεί αλλά σκέφτονται μέσα τους ότι θα ήθελαν υποψήφιο από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.Αυτο εγώ δεν το δέχομαι ως κριτήριο απαραίτητο δηλαδή να είναι ένας πολιτικός από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων για να τον ψηφίσω.Το σύστημα μας είναι πολυκομματικο και εφόσον μου δίνει πολλές επιλογές θα τις εξετάσω όλες πριν επιλέξω.Άβαταρ μέλους
Κυριάκος
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 25, 2021 1:19 pm

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Κυριάκος » Παρ Απρ 23, 2021 11:00 pm

Σάκη ξέρεις ποιο είναι το κακό; Ότι ένα πολιτικό κόμμα έχει ιεραρχία και όλοι εναρμονίζονται με τον αρχηγό. Οπότε το πρόσωπο που επιλέγεις μετά από πολύ ψάξιμο και σε εκφράζει , όταν για παράδειγμα θα έρθει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή ενάντια στα πιστεύω του και στα πιστεύω τα δικά σου (για αυτό τον ψήφισες), είτε θα ψηφίσει, είτε θα διαγραφεί από το κόμμα, το είδαμε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Άρα τίθεται το ερώτημα : Έχει σχέση αυτη η δημοκρατία που ζούμε με αυτή που γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα 2500 χρόνια πριν; Με οστρακισμό, εκκλησία του Δήμου κλπ;Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Σακης » Παρ Απρ 23, 2021 11:23 pm

Όπως είπα ψηφίζω ζυγίζοντας τα υπέρ και κατά κάθε κόμματος και πολιτικού και αν εκλεγεί ο υποψήφιος (ή το κόμμα) που ψήφισα όταν έρχονται ξανά εκλογές τα βάζω όλα κάτω και βλέπω τι έκανε όσο διήρκησε η θητεία του.Αν κατά τα γνώμη μου έκανε περισσότερα θετικά παρά αρνητικά τότε τον ξαναψηφίζω(εκτός κι αν εντοπίσω κάποιον καλύτερο υποψήφιο).Αν αρχίσει να στηρίζει πολλά πράγματα με τα οποία διαφωνώ δεν παίρνει ξανά ψήφο από μενα.Εχω ταξιδέψει λόγω δουλειάς σε διάφορες χώρες,ενημερώνομαι και έχω δει πως κινείται κάθε χώρα σε γενικές γραμμές όσον αφορά την πολιτική της.Αυτο που λέω ισχύει γενικότερα.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με τα κόμματα, αλλά είναι χρέος και δικαίωμα των Ορθοδόξων να

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Απρ 23, 2021 11:27 pm

Φυσικά δεν έχει καμιά σχέση η Αθηναϊκή δημοκρατία των 50.000 - 60.000 πολιτών, με την Ελλάδα των 10.000.000 ψηφοφόρων. Επομένως δεν θα μπορούσε να έχει και το ίδιο εκλογικό σύστημα.

Κυριάκο, έβαλα κάποια πνευματικά θέματα για το πως προσδιόρισε ο Χριστός τη σωστή στάση μας απέναντι στο κράτος, αλλά επέλεξες να τα αγνοήσεις, επειδή μάλλον δεν νοιώθεις, ότι σε αφορούν.

Όμως τέλος η συζήτηση. Όσο ήταν να πούμε γι' αυτό το θέμα από πνευματικής πλευράς, τα είπαμε.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες