Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Επίκαιρα πνευματικά μηνύματα από τον π. Ανδρέα Κονάνο
Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge
Re: Επίκαιρα πνευματικά μηνύματα από τον π. Ανδρέα Κονάνο
ΣΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑ
Με χάιδευαν
τα κλαδιά
της αγάπης Σου,
Κύριε,
κι εγώ νόμιζα
πως ήθελαν
να μου βγάλουνε
τα μάτια.
------------------------------------
Ομιλία, σήμερα στις 7, στον άγιο Δημήτριο Πειραιώς.
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
Με χάιδευαν
τα κλαδιά
της αγάπης Σου,
Κύριε,
κι εγώ νόμιζα
πως ήθελαν
να μου βγάλουνε
τα μάτια.
------------------------------------
Ομιλία, σήμερα στις 7, στον άγιο Δημήτριο Πειραιώς.
π. Ανδρέας Κονάνος
ΙΕΡΕΑΣ
Δεν είμαι κριτής
της ζωής σου,
μα αδερφός σου.
Δεν κρατώ μαστίγιο
ούτε ζητώ ενόχους.
Δεν με τρέφουν αυτά
ούτε βγάζουν πουθενά.
Τα προσπερνώ.
Μεταφέρω
του Χριστού
την ανάσα
στον κουρασμένο
κόσμο μας.
Του Χριστού,
που έλεγε
διαρκώς:
Η ουσία είναι αλλού.
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
Δεν είμαι κριτής
της ζωής σου,
μα αδερφός σου.
Δεν κρατώ μαστίγιο
ούτε ζητώ ενόχους.
Δεν με τρέφουν αυτά
ούτε βγάζουν πουθενά.
Τα προσπερνώ.
Μεταφέρω
του Χριστού
την ανάσα
στον κουρασμένο
κόσμο μας.
Του Χριστού,
που έλεγε
διαρκώς:
Η ουσία είναι αλλού.
π. Ανδρέας Κονάνος
Μην τιμωρείς τον εαυτό σου... Για όλα αυτά έχει θυσιαστεί ο Χριστός
Το κείμενο του π. Ανδρέα Κονάνου στην Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Ακόμα κι εσύ που είσαι μεγάλης ηλικίας, είσαι κι εσύ ένα παιδί. Και, σαν παιδί, κάνεις κι εσύ μουντζούρες στο τετράδιό σου. Γράφεις και ξαναγράφεις την αλφαβήτα. Και κάνεις κάτι γράμματα τεράστια. Και το άλφα, αντί να πιάσει δύο γραμμούλες στο τετράδιο, όπως μας λένε στο δημοτικό, πιάνει όλο το φύλλο, όλη τη σελίδα. Δεν έχεις μάθει να γράφεις.
Μα ο δάσκαλος ξέρει. Είναι υπεύθυνος για την πρόοδό σου, αλλά ξέρει ότι είσαι ένα παιδί. Και το παιδί δεν το παρεξηγεί κανείς. Ο ίδιος λέει: «Είναι παιδί. Οταν πάει στη Β΄ δημοτικού, όταν πάει στη Γ΄, όταν μεγαλώσει, θα 'ναι πολύ καλύτερα τα πράγματα». Αυτό που κάνει τώρα το παιδί, δηλαδή το λάθος γράμμα που γράφει, είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει. Αν μπορούσε να το κάνει καλύτερο, θα το έκανε, δεν θα το έκανε; Ετσι μπορεί, έτσι γράφει. Είναι ένα στάδιο της ζωής του. Δεν θα είναι πάντα έτσι. Θα προοδεύσει, θα τελειοποιηθεί.
Εμείς όμως έχουμε μεγαλοποιήσει τόσο πολύ τα λάθη που κάνουμε, μας πιάνει τόσο μεγάλο άγχος, δείχνουμε τόσο μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στον εαυτό μας. Εχουμε διάθεση να αυτομαστιγωθούμε, να αυτοτιμωρηθούμε.
Ενώ για όλα αυτά έχει θυσιαστεί ο Χριστός. Για όλα αυτά είπε ο Κύριος ότι τα δέχεται επάνω Του. Για να κάνει εμάς αθώους. Και να μας καταστήσει ανενόχους και συγχωρεμένους.
Αυτό το πράγμα το νιώθεις; Αυτή τη συγχώρεση; Νιώθεις ότι γίνεσαι ένα αθώο πλάσμα μπροστά στον Θεό;
Φίλε μου, γιατί τόση τάση για ενοχές; Γιατί τόση διάθεση για αυτοτιμωρία; Γιατί τόσες τύψεις; «Χάλια είμαι, πάτερ, δεν πάω καλά, είμαι μες στα λάθη». Γιατί όμως τόσο πεσμένο ηθικό, φίλε μου; Γιατί να μην πετάει η ψυχή σου και να νιώθεις την ανακούφιση και τη φρεσκάδα που μας δίνει ο Χριστός!
Ακου τον Χριστό, που σου λέει: «Παιδί μου, σε αγαπάω. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου. Εχω Εγώ πληρώσει. Εχω Εγώ θυσιαστεί. Ηρθα στον κόσμο για να σου δείξω ότι, για όλα τα λάθη που κάνεις, σε καταλαβαίνω. Και σου δίνω το χέρι Μου. Οχι για να σκαλίσουμε τα λάθη σου, μα για να σε σηκώσω και να σου δείξω την πορεία μπροστά. Προχώρα».
Γύρισε ο άσωτος. Κι ο πατέρας του, μέσα στην ευγένεια. Με μια τέλεια παιδαγωγική και διακριτικότητα. Χωρίς να σκαλίζει το παρελθόν του. Δεν τον έκανε να νιώσει χάλια. Αντιθέτως, του έδωσε να βάλει καινούργια ρούχα, καινούργια παπούτσια, δαχτυλίδι. Ηθελε να του κάνει τη ζωή όμορφη. Ετσι είναι ο Θεός.
Εσύ όμως νιώθεις πολύ ένοχος... Να σε περιγράψω λίγο. Νιώθεις πως δεν αξίζεις. Τίποτα. «Δεν αξίζω». Αυτή τη φωνή ακούς συνέχεια μέσα σου.
Εδώ και χρόνια, ως παπάς, βλέπω συνέχεια χριστιανούς που αισθάνονται ότι δεν αξίζουν τίποτα. «Δεν αξίζω την αγάπη του Θεού. Σιγά μην αγαπάει εμένα ο Θεός. Ετσι που είμαι, είναι δυνατό να μ’ αγαπάει ο Χριστός; Δεν είμαι εγώ για αγάπη. Ούτε ο Θεός ούτε οι άνθρωποι μπορεί να αγαπήσουν εμένα στα χάλια που βρίσκομαι. Και, γενικά, δεν μου αξίζει ούτε χαρά ούτε ζωή ούτε υγεία. Αλλωστε, γι' αυτό είμαι κι άρρωστος, γιατί με τιμωρεί ο Θεός». Ακόμα και για τις αρρώστιες σου νιώθεις τύψεις. Πιστεύεις ότι κάτι κακό έχεις κάνει και γι' αυτό σε τιμωρεί ο Θεός.
«Δεν είμαι εγώ, πάτερ, άξιος να ευτυχήσω στη ζωή μου. Είμαι ένας άχρηστος, ένας ανεπρόκοπος, ένας άνθρωπος στάσιμος, που μόνο η δυστυχία και η τιμωρία μου αξίζουν». Και σε ρωτώ: Είναι αυτό χριστιανική ζωή;
Από το υπό έκδοση βιβλίο του π. Ανδρέα
Κονάνου «Αθέατα περάσματα»
Το κείμενο του π. Ανδρέα Κονάνου στην Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Ακόμα κι εσύ που είσαι μεγάλης ηλικίας, είσαι κι εσύ ένα παιδί. Και, σαν παιδί, κάνεις κι εσύ μουντζούρες στο τετράδιό σου. Γράφεις και ξαναγράφεις την αλφαβήτα. Και κάνεις κάτι γράμματα τεράστια. Και το άλφα, αντί να πιάσει δύο γραμμούλες στο τετράδιο, όπως μας λένε στο δημοτικό, πιάνει όλο το φύλλο, όλη τη σελίδα. Δεν έχεις μάθει να γράφεις.
Μα ο δάσκαλος ξέρει. Είναι υπεύθυνος για την πρόοδό σου, αλλά ξέρει ότι είσαι ένα παιδί. Και το παιδί δεν το παρεξηγεί κανείς. Ο ίδιος λέει: «Είναι παιδί. Οταν πάει στη Β΄ δημοτικού, όταν πάει στη Γ΄, όταν μεγαλώσει, θα 'ναι πολύ καλύτερα τα πράγματα». Αυτό που κάνει τώρα το παιδί, δηλαδή το λάθος γράμμα που γράφει, είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει. Αν μπορούσε να το κάνει καλύτερο, θα το έκανε, δεν θα το έκανε; Ετσι μπορεί, έτσι γράφει. Είναι ένα στάδιο της ζωής του. Δεν θα είναι πάντα έτσι. Θα προοδεύσει, θα τελειοποιηθεί.
Εμείς όμως έχουμε μεγαλοποιήσει τόσο πολύ τα λάθη που κάνουμε, μας πιάνει τόσο μεγάλο άγχος, δείχνουμε τόσο μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στον εαυτό μας. Εχουμε διάθεση να αυτομαστιγωθούμε, να αυτοτιμωρηθούμε.
Ενώ για όλα αυτά έχει θυσιαστεί ο Χριστός. Για όλα αυτά είπε ο Κύριος ότι τα δέχεται επάνω Του. Για να κάνει εμάς αθώους. Και να μας καταστήσει ανενόχους και συγχωρεμένους.
Αυτό το πράγμα το νιώθεις; Αυτή τη συγχώρεση; Νιώθεις ότι γίνεσαι ένα αθώο πλάσμα μπροστά στον Θεό;
Φίλε μου, γιατί τόση τάση για ενοχές; Γιατί τόση διάθεση για αυτοτιμωρία; Γιατί τόσες τύψεις; «Χάλια είμαι, πάτερ, δεν πάω καλά, είμαι μες στα λάθη». Γιατί όμως τόσο πεσμένο ηθικό, φίλε μου; Γιατί να μην πετάει η ψυχή σου και να νιώθεις την ανακούφιση και τη φρεσκάδα που μας δίνει ο Χριστός!
Ακου τον Χριστό, που σου λέει: «Παιδί μου, σε αγαπάω. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου. Εχω Εγώ πληρώσει. Εχω Εγώ θυσιαστεί. Ηρθα στον κόσμο για να σου δείξω ότι, για όλα τα λάθη που κάνεις, σε καταλαβαίνω. Και σου δίνω το χέρι Μου. Οχι για να σκαλίσουμε τα λάθη σου, μα για να σε σηκώσω και να σου δείξω την πορεία μπροστά. Προχώρα».
Γύρισε ο άσωτος. Κι ο πατέρας του, μέσα στην ευγένεια. Με μια τέλεια παιδαγωγική και διακριτικότητα. Χωρίς να σκαλίζει το παρελθόν του. Δεν τον έκανε να νιώσει χάλια. Αντιθέτως, του έδωσε να βάλει καινούργια ρούχα, καινούργια παπούτσια, δαχτυλίδι. Ηθελε να του κάνει τη ζωή όμορφη. Ετσι είναι ο Θεός.
Εσύ όμως νιώθεις πολύ ένοχος... Να σε περιγράψω λίγο. Νιώθεις πως δεν αξίζεις. Τίποτα. «Δεν αξίζω». Αυτή τη φωνή ακούς συνέχεια μέσα σου.
Εδώ και χρόνια, ως παπάς, βλέπω συνέχεια χριστιανούς που αισθάνονται ότι δεν αξίζουν τίποτα. «Δεν αξίζω την αγάπη του Θεού. Σιγά μην αγαπάει εμένα ο Θεός. Ετσι που είμαι, είναι δυνατό να μ’ αγαπάει ο Χριστός; Δεν είμαι εγώ για αγάπη. Ούτε ο Θεός ούτε οι άνθρωποι μπορεί να αγαπήσουν εμένα στα χάλια που βρίσκομαι. Και, γενικά, δεν μου αξίζει ούτε χαρά ούτε ζωή ούτε υγεία. Αλλωστε, γι' αυτό είμαι κι άρρωστος, γιατί με τιμωρεί ο Θεός». Ακόμα και για τις αρρώστιες σου νιώθεις τύψεις. Πιστεύεις ότι κάτι κακό έχεις κάνει και γι' αυτό σε τιμωρεί ο Θεός.
«Δεν είμαι εγώ, πάτερ, άξιος να ευτυχήσω στη ζωή μου. Είμαι ένας άχρηστος, ένας ανεπρόκοπος, ένας άνθρωπος στάσιμος, που μόνο η δυστυχία και η τιμωρία μου αξίζουν». Και σε ρωτώ: Είναι αυτό χριστιανική ζωή;
Από το υπό έκδοση βιβλίο του π. Ανδρέα
Κονάνου «Αθέατα περάσματα»
Κάποιοι πονούν γιατί δεν παντρεύτηκαν ακόμα,
κάποιοι μετάνιωσαν που το 'καναν,
και νοσταλγούν τις μέρες τις παλιές της ησυχίας.
Όποιο δρόμο κι αν πάρεις,
θα περάσεις πολλές χαρές κι πολλές λύπες.
Δεν υπάρχει το καλύτερο και το χειρότερο.
Το θέμα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς πολύ,
αυτό για το οποίο γεννήθηκες,
αυτό που όταν το κάνεις, θα μεγαλουργήσεις.
Κλίση το λέμε, με μια λέξη.
Ωραίος ο άνθρωπος ο αναπαυμένος στο δρόμο που βαδίζει,
που δεν κοιτά δεξά ζερβά, ούτε αληθωρίζει.
Αλλά κοιτά να φροντίζει
για ν' ανθίσει το δικό του λουλούδι,
να καρπίζει ο δικός του κήπος.
Κι όλοι στο τέλος, κάπου θα συναντηθούμε.
Στο μεγάλο Ωκεανό...
Απέναντι.
Εκεί, όλοι, ένα.
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
κάποιοι μετάνιωσαν που το 'καναν,
και νοσταλγούν τις μέρες τις παλιές της ησυχίας.
Όποιο δρόμο κι αν πάρεις,
θα περάσεις πολλές χαρές κι πολλές λύπες.
Δεν υπάρχει το καλύτερο και το χειρότερο.
Το θέμα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς πολύ,
αυτό για το οποίο γεννήθηκες,
αυτό που όταν το κάνεις, θα μεγαλουργήσεις.
Κλίση το λέμε, με μια λέξη.
Ωραίος ο άνθρωπος ο αναπαυμένος στο δρόμο που βαδίζει,
που δεν κοιτά δεξά ζερβά, ούτε αληθωρίζει.
Αλλά κοιτά να φροντίζει
για ν' ανθίσει το δικό του λουλούδι,
να καρπίζει ο δικός του κήπος.
Κι όλοι στο τέλος, κάπου θα συναντηθούμε.
Στο μεγάλο Ωκεανό...
Απέναντι.
Εκεί, όλοι, ένα.
π. Ανδρέας Κονάνος
ΒΡΑΔΙΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:
Σάββατο,
24 Οκτωβρίου,
στις 9.30 μ.μ.,
στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,
στο Πάτημα Βριλησσίων.
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
Σάββατο,
24 Οκτωβρίου,
στις 9.30 μ.μ.,
στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,
στο Πάτημα Βριλησσίων.
π. Ανδρέας Κονάνος
ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ
Είναι
τόσο σύντομη
η ζωή,
που μόνο
ν’ αγαπήσεις
προλαβαίνεις…
=========================
Σύντομη θα είναι και η βραδινή μας θ. Λειτουργία σήμερα,
στις 9.30, στη Μεταμόρφωση, στο Πάτημα Βριλησσίων.
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
Είναι
τόσο σύντομη
η ζωή,
που μόνο
ν’ αγαπήσεις
προλαβαίνεις…
=========================
Σύντομη θα είναι και η βραδινή μας θ. Λειτουργία σήμερα,
στις 9.30, στη Μεταμόρφωση, στο Πάτημα Βριλησσίων.
π. Ανδρέας Κονάνος
ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΩΣ
Μην εστιάζεις
στους δαίμονές σου,
μα στο Χριστό.
Τον μόνο καθαρό
από κάθε σκοτάδι.
Μη μιλάς μίζερα,
αυξάνεις τη μαυρίλα σου.
Μη ψιλολογάς
το πρόβλημά σου,
βουλιάζεις περισσότερο.
Κοίτα το Φως,
το Χριστό.
Άνοιξε κανα παράθυρο,
να φωτίσει ο τόπος.
Πλύσου,
αρωματίσου,
χτενίσου,
ντύσου με ρούχα όμορφα.
Ασχολήσου
με ό, τι θυμίζει ελπίδα,
αισιοδοξία,
κουράγιο.
Πες ¨Φως Χριστού φαίνει πάσι!¨
Γενικά,
πάρ' το αλλιώς!
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
Μην εστιάζεις
στους δαίμονές σου,
μα στο Χριστό.
Τον μόνο καθαρό
από κάθε σκοτάδι.
Μη μιλάς μίζερα,
αυξάνεις τη μαυρίλα σου.
Μη ψιλολογάς
το πρόβλημά σου,
βουλιάζεις περισσότερο.
Κοίτα το Φως,
το Χριστό.
Άνοιξε κανα παράθυρο,
να φωτίσει ο τόπος.
Πλύσου,
αρωματίσου,
χτενίσου,
ντύσου με ρούχα όμορφα.
Ασχολήσου
με ό, τι θυμίζει ελπίδα,
αισιοδοξία,
κουράγιο.
Πες ¨Φως Χριστού φαίνει πάσι!¨
Γενικά,
πάρ' το αλλιώς!
π. Ανδρέας Κονάνος
Ο ΑΓΙΟΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΚΙ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣ!
Σε εποχή
ψυχικής κόπωσης,
γενικής απογοήτευσης,
ποικίλης μπόχας,
απρόσμενων ρυτίδων
και τόσων υαλουρονικών
σκευασμάτων,
το Μύρο
του αγίου Δημητρίου,
να ανανεώσει
όλους μας.
------------------------------------------
Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!
π. Ανδρέας Κονάνος
facebook
Σε εποχή
ψυχικής κόπωσης,
γενικής απογοήτευσης,
ποικίλης μπόχας,
απρόσμενων ρυτίδων
και τόσων υαλουρονικών
σκευασμάτων,
το Μύρο
του αγίου Δημητρίου,
να ανανεώσει
όλους μας.
------------------------------------------
Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!
π. Ανδρέας Κονάνος
ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ!
Μια μέρα
να περάσει,
Κύριε,
που δεν θα βγει
παράπονο
απ’ τα χείλη μου,
και γκρίνια
απ’ την καρδιά μου!..
π. Ανδρέας Κονάνος