Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Πνευματικά θέματα της Ορθόδοξης πίστης μας - Spiritual subjects of our Orthodox faith.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Re: ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Ονόματα
Τα ονόματα στην Αγία Γραφή συχνά αντιπροσωπεύουν το χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Τι είναι το όνομά σου; Και εκείνος είπε: Ιακώβ. Κι αυτός είπε: δεν θα αποκληθεί πλέον το όνομά σου Ιακώβ, αλλά Ισραήλ. Επειδή αγωνίστηκες δυνατά με τον Θεό, και με τους ανθρώπους θα είσαι δυνατός." (Γένεση 32: 27 – 28).
Όταν τιμάμε το όνομα του Θεού, τιμάμε τον Ίδιο. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και ο Θεός είπε στον Μωυσή: Εγώ είμαι ο Ων. Και είπε: έτσι θα πεις στους γιους Ισραήλ: Ο Ων με απέστειλε σε σας. Και ο Θεός είπε ακόμα στον Μωυσή: Έτσι θα πεις στους γιους Ισραήλ: Ο Κύριος ο Θεός των πατέρων σας, ο Θεός του Αβραάμ, ο Θεός του Ισαάκ, και ο Θεός του Ιακώβ με απέστειλε σε σας. Αυτό θα είναι το όνομα μου παντοτινά και αυτό το μνημόσυνό μου σε γενεές γενεών." (Έξοδος 3: 14 – 15)
Η ασεβής χρήση του ονόματος του Θεού οδηγεί στην τιμωρία. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Μην πάρεις το όνομα του Κυρίου του Θεού σου μάταια, επειδή δεν θα αθωώσει ο Κύριος εκείνον που παίρνει μάταια το όνομά του." (Έξοδος 20: 7)
Το όνομα του Χριστού φέρνει πίστη και θεραπεία. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και διαμέσου της πίστης στο όνομά του (του Ιησού), αυτόν που βλέπετε και γνωρίζετε, το δικό του όνομα στερέωσε. Και η πίστη που ενεργείται διαμέσου αυτού έδωσε σε αυτόν την τέλεια υγεία μπροστά σε όλους εσάς." (Πράξεις 3: 16)
Υπάρχει σωτηρία στο όνομα του Ιησού. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και δεν υπάρχει διαμέσου κανενός άλλου η σωτηρία. Επειδή ούτε άλλο όνομα είναι δοσμένο κάτω από τον ουρανό ανάμεσα στους ανθρώπους διαμέσου του οποίου πρέπει να σωθούμε." (Πράξεις 4: 12).
Κύριε είσαι παντογνώστης. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι Σε αγαπώ. Αξίωσέ με να Σε υπηρετώ με αφοσίωση και με αγάπη μέχρι την τελευταία μου αναπνοή.
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παιδιά
Η νεότητα είναι η ιδανική περίοδος της ζωής του ανθρώπου για να αναπτυχθεί μια σχέση με το Θεό. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και να θυμάσαι τον πλάστη σου στις ημέρες της νιότης σου· πριν έρθουν οι κακές μέρες και φτάσουν τα χρόνια, στα οποία θα πεις: Δεν έχω ευχαρίστηση σ’ αυτά·" (Εκκλησιαστής 12:1)
Ο Θεός ενδιαφέρεται περισσότερο για την προθυμία να κάνουμε το θέλημά Του παρά για την ηλικία. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και ο Σαμουήλ υπηρετούσε μπροστά στον Κύριο, μικρό παιδί, περιζωσμένο με λινό εφόδ." (Α΄ Σαμουήλ 2:18)
Τι περιμένει ο Θεός από τα παιδιά; Η Αγία Γραφή λέει: "Τα παιδιά, υπακούτε στους γονείς, σε όλα· επειδή αυτό είναι ευάρεστο στον Κύριο." (Προς Κολοσσαείς 3:20)
Μια από τις εντολές του Θεού προς τα παιδιά είναι να τιμούν και να σέβονται τους γονείς τους. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος πάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου " (Έξοδος 20:12)
Μέχρι τι ηλικία πρέπει τα παιδιά να σεβαστούν τους γονείς τους; Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Να υπακούς στον πατέρα σου, που σε γέννησε· και μην καταφρονείς την μητέρα σου, όταν γεράσει." (Παροιμίες 23:22)
Η άμεση τιμωρία είναι μια έκφραση της αγάπης των γονέων. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αυτός που λυπάται τη ράβδο του, μισεί τον γιο του· αλλ’ αυτός που τον αγαπάει, τον διαπαιδαγωγεί στην κατάλληλη ώρα." (Παροιμίες 13:24)
Η νεολαία μπορεί να αποτελεί Χριστιανικό πρότυπο. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Κανένας ας μην καταφρονεί ην νεότητά σου, αλλά γίνε τύπος των πιστών σε λόγο, σε συναναστροφή, σε αγάπη, σε πνεύμα, σε πίστη, σε αγνότητα." (Προς Τιμόθεο Α΄ 4:12)
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από τους γονείς τους. Η Αγία Γραφή λέει: "Γιε μου, άκουσε τη διδασκαλία του πατέρα σου και μην απορρίψεις τον νόμο της μητέρας σου." (Παροιμίες 1:8)
Το να ζεις μια απερίσκεπτη ζωή ατιμάζει τους γονείς. Η Αγία Γραφή λέει: "Αυτός που φυλάττει τον νόμο είναι γιος συνετός· ο φίλος, όμως, των ασώτων, καταντροπιάζει τον πατέρα του." (Παροιμίες 28:7.)
Δεν είναι σωστό να εκμεταλλεύεσαι άδικα τους γονείς. Η Αγία Γραφή λέει: "Αυτός που κλέβει τον πατέρα ή την μητέρα του και λέει: Αυτό δεν είναι αμαρτία, αυτός είναι σύντροφος του ληστή." (Παροιμίες 28:24)
Οι νέοι πρέπει να είναι εκλεκτικοί στην επιλογή των φίλων τους. Η Αγία Γραφή λέει: "Τις δε νεωτεριστικές επιθυμίες απόφευγέ τες· και επιδίωκε την δικαιοσύνη, την πίστη, την αγάπη, την ειρήνη μαζί μ’ εκείνους που επικαλούνται τον Κύριο από καθαρή καρδιά." (Προς Τιμόθεο Β΄ 2:22.).
Κύριε είσαι παντογνώστης. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι Σε αγαπώ. Αξίωσέ με να Σε υπηρετώ με αφοσίωση και με αγάπη μέχρι την τελευταία μου αναπνοή.
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παιδιά του Θεού
Ποια είναι τα παιδιά του Θεού; Η πνευματική αναγέννηση κάνει κάποιον παιδί του Θεού. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Όσοι, όμως, τον δέχτηκαν, σ’ αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, σ’ αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του, οι οποίοι, όχι από αίματα ούτε από θέλημα σάρκας ούτε από θέλημα άνδρα, αλλά από τον Θεό γεννήθηκαν." (Ιωάννης 1: 12 – 13)
Ο Θεός μας προσφέρει την ευκαιρία να γίνουμε τα παιδιά Του. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Δείτε τι είδους αγάπη έδωσε σε μας ο Πατέρας, ώστε να ονομαστούμε παιδιά του Θεού. Γι’ αυτό ο κόσμος δεν μας γνωρίζει, επειδή δεν γνώρισε αυτόν." (Επιστολή Ιωάννη Α΄ 3: 1)
Οι Χριστιανοί θεωρούνται παιδιά του Θεού και έχουν θέση στην οικογένειά Του. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Το ίδιο το Πνεύμα δίνει μαρτυρία, μαζί με το πνεύμα μας, ότι είμαστε παιδιά του Θεού." (Επιστολή προς Ρωμαίους 8: 16) "Όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο, για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από το νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία." (Επιστολή προς Γαλάτες 4: 4 – 5)
Πάρε ένα μάθημα από τα παιδιά. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Ο Ιησούς, όμως, αφού τα προσκάλεσε, είπε: Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα και μην τα εμποδίζετε, επειδή η βασιλεία του Θεού είναι για τέτοιους. Σας διαβεβαιώνω: Όποιος δεν δεχθεί τη βασιλεία του Θεού σαν παιδί, δεν θα μπει μέσα σ’ αυτήν." (Λουκάς 18: 16 – 17).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παράδεισος
Τι λέει η Αγία Γραφή για τον παράδεισο; Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλά οικήματα· ειδάλλως θα σας έλεγα: πηγαίνω να ετοιμάσω τόπο. Και αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι και θα σας παραλάβω κοντά σε μένα, για να είστε κι εσείς, όπου είμαι εγώ." (Ιωάννης 14: 2 – 3)
Ο παράδεισος είναι πέρα από την αντίληψή μας. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "… «Εκείνα που μάτι δεν είδε και αυτί δεν άκουσε και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν, τα οποία ο Θεός ετοίμασε γι’ αυτούς που τον αγαπούν»." (Προς Κορινθίους Επιστολή Α΄ 2: 9)
Πώς περιγράφει ο Ησαΐας τον παράδεισο; Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και θα οικοδομήσουν σπίτια και θα κατοικήσουν και θα φυτέψουν αμπελώνες και θα φάνε τον καρπό τους. Δεν θα κτίσουν αυτοί και άλλος να κατοικήσει· δεν θα φυτέψουν αυτοί και άλλος να φάει· επειδή οι μέρες του λαού μου είναι όπως οι ημέρες του δέντρου και στους εκλεκτούς μου το έργο των χεριών τους θα μένει μέχρι παλαίωσης. Δεν θα κοπιάζουν μάταια ούτε θα τεκνοποιούν για καταστροφή, επειδή είναι σπέρμα των ευλογημένων του Κυρίου και οι εγγονοί τους μαζί τους." (Ησαΐας 65: 21 – 23)
Η ειρήνη θα υπάρχει ακόμη και στο ζωικό βασίλειο. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Ο λύκος και το αρνί θα βόσκουν μαζί· και το λιοντάρι θα τρώει άχυρο, όπως το βόδι· το ψωμί όμως του φιδιού θα είναι το χώμα· σε ολόκληρο το άγιο βουνό μου δεν θα κάνουν ούτε ζημιά ούτε φθορά, λέει ο Κύριος." (Ησαΐας 65: 25)
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα θεραπευθούν. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Τότε τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν και τα αυτιά των κουφών θα ακούσουν. Τότε ο χωλός θα πηδάει σαν ελαφίνα και η γλώσσα του μογιλάλου θα ψάλλει…" (Ησαΐας 35: 5 - 6)
Ο Θεός θα ζήσει με το λαό Του και δεν θα υπάρχει πια θάνατος, δάκρυα και πόνος. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και άκουσα μια δυνατή φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: Δέστε, η σκηνή του Θεού μαζί με τους ανθρώπους, και θα σκηνώσει μαζί τους κι αυτοί θα είναι λαοί του κι αυτός ο Θεός θα είναι μαζί τους ο Θεός τους. Και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον· ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον· επειδή τα πρώτα παρήλθαν." (Αποκάλυψη 21: 3 – 4).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παραμέληση
Η παραμέληση του Θεού και του Λόγου Του μπορεί να υπονομεύσει όλη τη ζωή. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και καθένας που ακούει τα λόγια μου αυτά και δεν τα πράττει, θα εξομοιωθεί με έναν άφρονα άνθρωπο, που οικοδόμησε το σπίτι του επάνω στην άμμο." (Ματθαίος 7: 26)
Η παραμέληση των εντολών του Θεού σημαίνει ανυπακοή στο Θεό. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και (ο Ιησούς) τους έλεγε: Ωραία αθετείτε την εντολή του Θεού, για να τηρείτε την παράδοσή σας." (Μάρκος 7: 9)
Tο να παραμελούμε να κάνουμε το σωστό θεωρείται αμαρτία όπως το να κάνουμε λάθος Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Σε αυτόν λοιπόν που ξέρει να κάνει το καλό και δεν το κάνει, σε αυτόν είναι αμαρτία." (Επιστολή Ιακώβου 4: 17).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παρελθόν
Το παρελθόν είναι γεμάτο από χρήσιμα μαθήματα για εμάς σήμερα. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Όλα αυτά έγιναν παραδείγματα σε εκείνους και γράφτηκαν για τη νουθεσία μας, στους οποίους έφτασαν τα τέλη των αιώνων." (Επιστολή προς Κορινθίους Α΄ 10: 11)
Μην ασχολείσαι με τα αρνητικά πράγματα του παρελθόντος. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αδελφοί μου, εγώ δεν στοχάζομαι τον εαυτό μου ότι το έχω αποκτήσει. Αλλ’ ένα πράγμα κάνω, λησμονώντας μεν όσα βρίσκονται πίσω, επεκτεινόμενος δε σε όσα βρίσκονται μπροστά, τρέχω προς τον σκοπό, για το βραβείο της άνω κλήσης του Θεού εν Χριστώ Ιησού." (Επιστολή προς Φιλιππησίους 3: 13 – 14).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παρηγοριά
Ο Θεός έχει υποσχεθεί να μας ανακουφίσει. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Ευλογητός ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Πατέρας των οικτιρμών και Θεός κάθε παρηγορίας, αυτός που μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη, για να μπορούμε κι εμείς να παρηγορούμε εκείνους που είναι σε κάθε μορφής θλίψη, με την παρηγορία, με την οποία εμείς οι ίδιοι παρηγορούμαστε από τον Θεό·" (Προς Κορινθίους Β΄ 1:3 - 4).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Παρουσία
Πώς μπορούμε να νιώσουμε την παρουσία του Θεού; Πρέπει να το επιθυμήσουμε αληθινά. Η Αγία Γραφή αναφέρει:. "Ένα ζήτησα από τον Κύριο, αυτό και θα ζητάω: το να κατοικώ στον οίκο του Κυρίου όλες τις ημέρες της ζωής μου, να θωρώ την ωραιότητα του Κυρίου και να επισκέπτομαι τον ναό Του." (Ψαλμός 27: 4)
Καταλαβαίνουμε συχνά την παρουσία του Θεού σε δύσκολες περιόδους. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Ο Κύριος είναι κοντά σε εκείνους που είναι συντριμμένοι στην καρδιά και σώζει τους ταπεινούς στο πνεύμα. Πολλές οι θλίψεις του δικαίου, αλλά απ’ όλες αυτές ο Κύριος θα τον ελευθερώσει." (Ψαλμός 34: 18 – 19)
Γνωρίζουμε την παρουσία του Θεού σε περιόδους διωγμού. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Ξέρω ότι ο Κύριος θα κάνει την κρίση του θλιμμένου και τη δίκη των φτωχών. Βέβαια, οι δίκαιοι θα δοξολογούν το όνομά Σου. Οι ευθείς θα κατοικούν μπροστά στο πρόσωπό Σου." (Ψαλμός 140: 12 – 13).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Πειρασμός
Όταν αντιμετωπίζεις έναν πειρασμό, φύγε από αυτόν. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Τις δε νεοτεριστικές επιθυμίες απόφευγέ τες· και επιδίωκε τη δικαιοσύνη, την πίστη, την αγάπη, την ειρήνη μαζί μ’ εκείνους που επικαλούνται τον Κύριο από καθαρή καρδιά.” (Β’ Τιμοθέον 2:22)
Η προσευχή μάς δυναμώνει ενάντια στον πειρασμό. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Αγρυπνείτε, και προσεύχεστε, για να μη μπείτε σε πειρασμό· το μεν πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως είναι αδύναμη.” (Μάρκον 14:38)
Να αντιστέκεσαι στον πειρασμό με τον λόγο του Θεού. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Τότε, ο Ιησούς φέρθηκε από το Πνεύμα στην έρημο για να πειραστεί από τον διάβολο...Και καθώς ήρθε σ’ αυτόν ο πειράζων, είπε: Αν είσαι Υιός του Θεού, πες να γίνουν ψωμιά αυτές οι πέτρες. Κι εκείνος απαντώντας είπε: Είναι γραμμένο: ‘Μονάχα με ψωμί δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα τού Θεού.” (Μαρθαίον 4:1,3,4)
Ο Θεός δεν θα επιτρέψει σε μας να μπούμε σε πειρασμό περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να αντέξουμε. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Πειρασμός δεν σας κατέλαβε, παρά μονάχα ανθρώπινος· όμως, είναι πιστός ο Θεός, ο οποίος δεν θα σας αφήσει να πειραστείτε περισσότερο από τη δύναμη σας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα κάνει και την έκβαση, ώστε να μπορείτε να υποφέρετε.” (Α’ Κορινθίους 10:13)
Αυτός που δεν υποκύπτει στον πειρασμό, θα ανταμειφθεί. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Μακάριος ο άνθρωπος που υπομένει πειρασμό· επειδή, αφού δοκιμαστεί, θα πάρει το στεφάνι τής ζωής, το οποίο ο Κύριος υποσχέθηκε σ’ αυτούς που τον αγαπούν.” (Ιάκωβου 1:12).
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
12

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ »

Περισυλλογή
Τι σημαίνει χριστιανική περισυλλογή; Είναι βαθιά περισυλλογή στο Λόγο του Θεού. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αυτό το βιβλίο του νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ’ αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα, για να προσέχεις να κάνεις σύμφωνα με όλα όσα είναι γραμμένα μέσα σ’ αυτό. Επειδή τότε θα ευοδώνεσαι στον δρόμο σου και τότε θα φέρεσαι με σύνεση." (Ιησούς του Ναυή 1: 8)
Η χριστιανική περισυλλογή εστιάζει διαρκώς στο πώς να ακολουθήσουμε το σχέδιο του Θεού. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αλλά στον νόμο του Κυρίου είναι το θέλημα του και στον νόμο του μελετάει ημέρα και νύκτα." (Ψαλμός 1: 2)
Ο Ιησούς μας έδωσε ένα παράδειγμα χριστιανικής περισυλλογής και προσευχής. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αυτός (ο Ιησούς) όμως αποσυρόταν στις ερημιές και προσευχόταν." (Λουκάς 5: 16)
Η περισυλλογή επιδρά στη διορατικότητα. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Να εννοείς αυτά που λέω: και είθε ο Κύριος να σου δώσει σύνεση σε όλα." (Επιστολή προς Τιμόθεο Β΄ 2: 7).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα - Spriritual Messages”