Αλήθεια, τι θα πει βρίσκω τον εαυτό μου; Με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό, ιδιαίτερα σε σχέση με το θέλημα του Θεού. Πολλές φορές, δηλαδή, νιώθω ότι όταν είμαι δυναμική και κάνω ''αυτό που θέλω'' και πείθω τους άλλους και νιώθω ότι οι άλλοι θαυμάζουν αυτό που είμαι, τότε είμαι ο εαυτός μου.
Και μετά σκέφτομαι ότι αυτό είναι καλό, αλλά μάλλον έρχεται σε αντίθεση με το θέλημά Του. Γιατί είπε να είμαστε ταπεινοί και να βάζουμε τον αδελφό πάνω από το θέλω μας και όλα αυτά, ξέρετε, που όμως είναι τόσο μακριά από τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος γύρω μας την πραγματικότητα.
(εδώ κολλάει και το σχόλιο που είχα γράψει στο θέμα του Αναστάσιου τις προάλλες για το ότι τα παιδιά που είναι τώρα Γυμνάσιο-Λύκειο έχουν μεγαλώσει με τόσο διαφορετικές αξίες από ό,τι οι παλιότεροι.., τέλος πάντων, βγαίνω από το θέμα).
Και τελικά, ενώ νομίζω πως ξέρω με το μυαλό και με τη λογική, τι είναι αυτό που θα ήθελε ο Θεός να κάνουμε, πολλές φορές αυτό δε με ''καλύπτει'' συναισθηματικά, και καταλαβαίνω ότι ίσως και ο τρόπος που σκέφτομαι και εξηγώ το ''είμαι ο εαυτός μου'' να μην είναι τελείως σωστός. Και τελικά, ανοίγω κανένα βιβλίο, πχ του πατέρα Παΐσιου, και όλα είναι τόσο ξεκάθαρα και σωστά, και με το μυαλό και με την καρδιά, σα να μπαίνουν όλα στη θέση τους. Μα μετά το χάνω πάλι...
Τι λέτε εσείς; Τι σημαίνει για σας ''βρισκω τον εαυτό μου'' και ''είμαι ο εαυτός μου'';
Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Αλήθεια, τι θα πει: ''βρίσκω τον εαυτό μου'';
Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge
- Νίκος
- Διαχειριστής
- 12
- Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 366 φορές
Re: Αλήθεια, τι θα πει: ''βρίσκω τον εαυτό μου'';

Ο Χριστός στην παραβολή του Ασώτου χρησιμοποιεί την έκφραση "ελθών εις εαυτόν". Είναι η στιγμή της αλήθειας, που ο άνθρωπος, αναρωτιέται:
"Ποιος είμαι;"
"Που πάω;"
και άλλα τέτοια υπαρξιακά.
Συνήθως οι υπαρξιακοί προβληματισμοί μας πιάνουν σε στιγμές μεγάλης λύπης ή μεγάλης χαράς, έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή απόλυτης ηρεμίας.
Αν καταφέρουμε να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, τότε "βρίσκουμε τον εαυτό μας" και τη θέση του μέσα σ' αυτή τη ζωή, απέναντι στους συνανθρώπους μας και απέναντι στο Θεό.
Ο Θεός θέλει να "είμαστε ο εαυτός μας", αλλά να παλέψουμε να γίνουμε ο άγιος εαυτός μας. Δηλαδή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εαυτού μας, τα τάλαντά μας, να τ' αξιοποιήσουμε για να κάνουμε το θέλημα του Θεού.
Τότε μόνο βρίσκουμε τον αληθινό προορισμό του εαυτού μας, όποιος κι αν είναι, σαν τέκνα του Θεού και κληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Re: Αλήθεια, τι θα πει: ''βρίσκω τον εαυτό μου'';
Πως να απαντήσω στο ποιός είμαι βλέποντας πόσο ευμετάβλητος είμαι.Τι σημαίνει για σας ''βρισκω τον εαυτό μου'' και ''είμαι ο εαυτός μου'';
Κάτι που σήμερα μπορεί να πω με σιγουριά αύριο θα το σκέφτομαι με αμφιβολία.
Πως να πορευθώ σύμφωνα με το "Γεννηθήτω το θέλημά Σου" και όχι με το δικό μου.
Όπως καταλαβαίνεις Κατερίνα, δεν μπορώ να βοηθήσω.Αυτό που είπε ο Νίκος όμως βρίσκει αντίκρισμα σε εμένα :
Ο Θεός θέλει να "είμαστε ο εαυτός μας", αλλά να παλέψουμε να γίνουμε ο άγιος εαυτός μας.