Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

Εντιμότητα. Ένα στολίδι της χριστιανικής ζωής

Πνευματικά θέματα της Ορθόδοξης πίστης μας - Spiritual subjects of our Orthodox faith.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
gkou
12

Εντιμότητα. Ένα στολίδι της χριστιανικής ζωής

Δημοσίευση από gkou »

Εντιμότητα. Ένα στολίδι της χριστιανικής ζωής.

Εικόνα

Η «Εν Χριστώ» πνευματική ζωή είναι ζωή ακρίβειας απόλυτης δικαιοσύνης, καθαρότητας και εντιμότητας . Δεν είναι ζωή συμβιβασμού. Είναι ζωή απόλυτης ευσυνειδησίας και τιμιότητας.

Δεν ελίσσεται όποιος θέλει να ζει «εν Χριστώ» . Δεν επιδιώκει να παρουσιάζει προσωπείο αντί προσώπου, ούτε ποτέ στην πορεία του κοιτάει να εξαπατά τους άλλους και να τους ξεγελά για να ικανοποιείται το δικό του ιδιοτελές συμφέρον. Η απάτη, μικρής ή μεγάλης μορφής, το ιδιοτελές συμφέρον και η δολιότητα είναι ξένα πράγματα από την «εν Χριστώ» ζωή.

Ο Χριστιανός δε θέλει να αναβαίνει στη ζωή με άνομα μέσα. Είναι στις συναλλαγές του τίμιος, ντόμπρος και ίσος. Ο Λόγος του είναι αληθινός. Δε λέει ποτέ ψέματα, ούτε ποτέ κοιτάει να ξεγελά τον άλλον. Τα ελατήρια του είναι πάντα αγνά και καθαρά. Στις συναλλαγές του είναι ακριβής και τίμιος. Δεν επιδιώκει να επιπλεύσει με ποικίλους τρόπους. Δεν κυριαρχεί στη ζωή του το ατομικό του συμφέρον σε βάρος του συμφέροντος του άλλου. Δε δουλεύει σε δύο κυρίους. Έχει σαν έμβλημά του το λόγο του Κυρίου: « Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν» ( Ματθ. στ΄24 ) . Ζει τη χριστιανική ζωή με γνησιότητα και καθαρότητα, χωρίς προσποιήσεις. Δε χρησιμοποιεί ποτέ στη ζωή του φανταστικά πυροτεχνήματα για να επιβληθεί. Είναι αυτός που είναι ατόφιος, ακέραιος, καθαρός και γνήσιος και που ο λόγος του είναι κατά την φράση του Κυρίου: « ναι ναι, ου ου» ( Ματθ. ε΄,37 ) .

Η εντιμότητα του βίου και η ανιδιοτέλεια σε κάθε ενέργεια είναι μεγάλα προσόντα για το σωστό άνθρωπο.

Ο πιστός που προσπαθεί να ζει μιας γνήσια «εν Χριστώ» πνευματική ζωή , είναι κατ’ εξοχήν έντιμος και ανιδιοτελής.

Μπορεί μερικές φορές αυτή η εντιμότητά του να του στοιχίζει. Μπορεί ίσως κάποτε να τον ζημιώνει και υλικά, γιατί δυστυχώς στην ζωή επιπλέουν οι καπάτσοι, οι ελισσόμενοι ,οι ανέντιμοι και ιδιοτελείς. Έχει γεμίσει η κοινωνία από ανέντιμους ανθρώπους. Η ανεντιμότητα έχει γίνει για πολλούς ο εύκολος τρόπος της ζωής. Κάτι τέτοιο όμως είναι απαράδεκτο από χριστιανικής απόψεως της ζωής. Ο άνθρωπος που θέλει να ζει «εν Χριστώ» προσέχει και δεν μετέρχεται ποτέ ανέντιμα μέσα για να ανέλθει , ούτε ιδιοτελή ελατήρια , ούτε έχει ποτέ ανομολόγητους σκοπούς. Εάν προς στιγμή φανεί ότι η τιμιότητά του τον ζημιώνει σε κάτι υλικό, έχει την αγάπη και την προστασία του Θεού με το μέρος του, έχει την κραταιά προστασία του Θεού, που είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ζωής.
Ο Χριστός φτιάχνει αγίους, που είναι οι μεγαλύτεροι θησαυροί της ανθρωπότητας. Οι άγιοι είναι το καύχημα της Εκκλησίας, είναι το θαύμα της Χάριτος του Θεού και της ψυχικής μεταμόρφωσης του ανθρώπου. Η «εν Χριστώ» ζωή είναι ζωή αγιότητας. Η εντιμότητα είναι στολίδι της αγίας «εν Χριστώ» πνευματικής ζωής.

Από το βιβλίο: “Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς
Καλλινίκου Καρούσου
Η «εν Χριστώ»
Πνευματική ζωή
Εκδόσεις Χρυσοπηγή
Αθήνα 2010

Πηγή: eisdoxantheou-gk.blogspot.com
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 366 φορές

Re: Εντιμότητα. Ένα στολίδι της χριστιανικής ζωής

Δημοσίευση από Νίκος »

Γεωργία, χωρίς ν΄αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση την αξία της εντιμότητας και της ειλικρίνειας, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι αυτές έχουν αξία, όταν τηρούνται μέσα στα πλαίσια της εντολής της Αγάπης. Δηλαδή, μερικές φορές η λεπτότητα και η διάκριση μπορεί να επιβάλλουν να "ελιχθούμε" ή να προσαρμόσουμε τις εκφράσεις μας και τις ενέργειες μας για να μη βλάψουμε, πληγώσουμε ή σκανδαλίσουμε τους αδελφούς μας.

Επίσης μερικές φορές, όταν κάποιος αδελφός μας με τις πράξεις του καταπατά τα δικαιώματά μας, το έντιμο θα ήταν να του λέγαμε το λάθος του και να του ζητούσαμε να επανορθώσει. Μπορεί όμως να επιλέξουμε την δικαιοσύνη του Θεού και να κάνουμε Αγάπη αφήνοντας τον αδελφό μας να μας βλάψει υλικά, προκειμένου να ωφεληθούμε και οι δύο πνευματικά.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

Νίκο μου μήπως αυτός δεν ωφελείται πραγματικά; Μήπως είναι η αδυναμία μου να δω το λάθος μου, μήπως είναι από πάθος και υπερηφάνεια και δεν βλέπω ότι ζημιώνω και φέρνω πίκρα σε άλλον άνθρωπο;; Να έχω εγώ και εσύ τίποτα; Μερικές φορες ο υλισμός μάς έχει κάνει υποδούλους του. Και γίνεται πολλές φορές αφορμή άνθρωποι του Θεού, που κρατάνε Ευαγγέλιο και μιλάνε για αγάπη και Έλεος να πράττουν ακριβώς τα αντίθετα. Δύσκολα κάνουμε Αγάπη! Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να αγαπάς και όχι η συχγώρεση. Προσωπική άποψη είναι αυτή.

Νομίζω όλες αυτές οι λέξεις (εντιμότητα, αγάπη, σεβασμός, συγχώρεση) έχουν κοινό παρανομαστή (ίσως να είναι η αγάπη κοινός παρανομαστής), αλλά ακόμα δεν μπορώ να το εκφράσω με λόγια, δεν έχω την διάνοια και το νου να το πράξω. Πιθανόν να είναι η Θεία Χάρη, δεν ξέρω. Προχτές πήγα στο Μέτσοβο (δεν είχα τι να κάνω και κοτέλευα, κοτέλευα σημαίνει πάω βόλτα), σε μια Μονή κοντά στο ποτάμι. Γνώρισα μια Μοναχή (νομίζω μόνη της είναι εκεί) πρέπει να είναι Αγία. Αυτή η γυναίκα, μάλλον όταν την είδα κατάλαβα ότι δεν είμαι σε θέση να της απευθύνω το λόγο, ότι δεν της άξιζα να μου μιλήσει να αφήσει ότι έκανε για να έρθει δίπλα μου, νομίζω αν ήξερε τι έχω κάμνει όλα αυτά τα χρόνια μακριά απο Εκείνον, θα μου έριχνε ένα γερό χέρι ξύλο, όχι της χρονιάς μου αλλά της ζωής μου ολάκαιρης (νομίζω ότι τα ξέρει αλλά ήταν πολύ καλή απεναντί μου). Αυτή η γυναίκα μας μίλησε για την Πνευματική ζωή. Στη συζήτησή μας συμπεριέλαβε και τα παραπάνω που γράφεις Γεωργία!

Είναι Χαρισματικός άνθρωπος και ονομάζεται Θέκλα! Μακάρι να της δίνει ο Θεός χάρη και σοφία!!
Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον στερρόν, άσμασιν εγκωμίων άνευφημήσωμεν ότι ένήθλησε λαμπρώς, και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν άπαύστως πρεσβεύει, υπέρ των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Achilleas
12
Έχει ευχαριστήσει: 2 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 10 φορές

Δημοσίευση από Achilleas »

Εκείνος ο οποίος αγαπάει είναι μακρόθυμος κι ανεκτικός, είναι καλωσυνάτος, ευργετικός και ωφέλιμος, δε ζηλοφθονεί, δεν υπερηφανεύεται, δεν φέρεται με αλαζονεία και προπέτεια, δεν πράττει άσχημα, δε ζητεί τα δικά του συμφέροντα, δε ερεθίζεται από θυμό και οργή, δε σκέπτεται ποτέ κακό κατά του πλησίον, ούτε λογαριάζει το κακό που έπαθε από αυτόν. Δεν χαίρεται όταν βλέπει να γίνεται αδικία, χαίρεται όμως όταν βλέπει την αλήθεια να επικρατεί. Η αγάπη τα πάντα ανέχεται, στα πάντα εμπιστεύεται, για πάντα ελπίζει, τα πάντα υπομένει". Όπως θα καταλάβατε φίλοι μου, σας παρέθεσα σε ελεύθερη μετάφραση τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από την Α´ επιστολὴ του πρὸς Κορινθίους (από τον περίφημο ύμνο της Αγάπης):

" Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἐαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· πάντα στέγει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει".

Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε ότι όλες αυτές οι υψηλές έννοιες όπως είναι η εντιμότητα και άλλες, δεν έχουν έννοια όπως ανέφερε και ο Νίκος, αν δεν έχουν αφετηρία την Αγάπη.
Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 366 φορές

Δημοσίευση από Νίκος »

Υπάρχουν αρκετοί κοσμικοί άνθρωποι που συμπεριφέρονται με τιμιότητα και ειλικρίνεια στη ζωή τους, όχι από αγάπη για τους συνανθρώπους τους, αλλά επειδή εκτιμούν ότι αυτό τους ωφελεί διαχρονικά, ενώ παράλληλα βελτιώνει και την εικόνα τους προς τα έξω. Από τη στάση τους αυτή συνήθως αποκομίζουν την εκτίμηση και τις επιδοκιμασίες των συνανθρώπων τους, που τους γεμίζει υπερηφάνεια. Όπως καταλαβαίνεται η εντιμότητα και η ειλικρίνειά τους, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μάλλον δεν τους ωφελεί πνευματικά, αλλά μάλλον τους βλάπτει, αφού υποδαυλίζει τον εγωισμό και την αλαζονεία τους.

Οι άνθρωποι αυτοί, βεβαίως, είναι συνήθως επιφανειακά ειλικρινείς και τίμιοι. Όταν η τιμιότητά τους έρθει σε σύγκρουση με τα "ζωτικά συμφέροντά" τους, εύκολα την απαρνούνται πέφτοντας στην υποκρισία.

Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια είναι αρετές. Επομένως είναι χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και τροφοδοτούνται από Αυτό, όταν χρησιμοποιούνται για να υπηρετούν το θέλημα του Θεού. Ιδίως έχουν μεγάλη αξία, όταν ασκούνται κάτω από συνθήκες προσωπικού κόστους. Δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία να είσαι τίμιος, όταν αυτό σου κοστίζει προσωπικά, άπ' ότι όταν είναι εύκολο και σου προσφέρει και τους επαίνους των άλλων ανθρώπων.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Άβαταρ μέλους
Κατερίνα
12

Δημοσίευση από Κατερίνα »

Νομίζω ότι δεν είναι εντιμότητα το να είσαι ευγενικός επειδή είσαι υποχρεωμένος, ή να φέρεσαι τίμια και να λες την αλήθεια περιμένοντας κάποια προσωπικά οφέλη. Νομίζω ότι αν δεν έχεις αγάπη, δε μπορείς να είσαι έντιμος με την αληθινή σημασία του όρου. Να φέρεσαι με εντιμότητα τις περισσότερες φορές ναι,(ίσως και από συνήθεια, ή λόγω αγωγής) , αλλά να είσαι πραγματικά έντιμος όχι. Γιατί, όπως λες κι εσύ Νίκο, σημασία έχει να είσαι έντιμος όταν υπάρχει προσωπικό κόστος. Θα έλεγα ότι τότε φαίνεται αν είσαι αληθινά έντιμος (και για να είσαι είναι προϋπόθεση να αγαπάς), ή αν απλά φέρεσαι συνήθως έντιμα, που έχει διαφορά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα - Spriritual Messages”