Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

ΘΕΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πνευματικά θέματα της Ορθόδοξης πίστης μας - Spiritual subjects of our Orthodox faith.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
gkou
12

ΘΕΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Δημοσίευση από gkou »

Τρεις υποχρεώσεις-καθήκοντα

Εικόνα

Αδελφοί μου,
ας έχουμε στο νου μας, σαν χριστιανική υποχρέωσή μας, τρία πράγματα:
1) Το μερίδιο του Θεού.
Μια πράξη αγάπης , μια προσευχή στην αγαθότητά Του, στη δύναμη Του, στην ευσπλαχνία Του. Μια ολόψυχη υποταγή στο θέλημά Του. Μια φωνή συμπάθειας για τους αμαρτωλούς.
2) Το μερίδιο του πλησίον.
Μια ευχάριστη λέξη που χαροποιεί, που καθησυχάζει, που παρηγορεί, που οικοδομεί.
Μια μικρή υπηρεσία που ελαφρώνει, που απαλλάσσει από ένα κόπο τον αδελφό μας.
Μια συμβουλή που καθοδηγεί, που προλαμβάνει ένα σφάλμα, επανορθώνει μια λησμοσύνη, αλλά χωρίς να φαίνεται σαν διδασκαλία.
Μια πράξη αφοσιώσεως που απαιτεί λίγο κόπο.
3) Το μερίδιο της ψυχής.
Να μην περνά μέρα χωρίς προσευχή, θερμή προσευχή, ευλαβή, ταπεινή, ευπειθή στο Θείο Θέλημα.
Να μην περνά μέρα χωρίς θρησκευτική μελέτη, που ανυψώνει και φωτίζει τον νου, που εξαγιάζει την καρδιά που δυναμώνει την θέληση.
Να μην περνά λεπτό με αργία, με αστάθεια, με αποθάρρυνση, με θεληματική μελαγχολία και πίεση.
Να μην παραλείπεται, να μην παραμελήται, να μην αναβάλλεται το καθήκον, όσο πικρό κι αν είναι.
Να μην πέφτει κανείς, το βράδυ στο κρεβάτι του, αν δεν υπάρχη τάξη γύρω του και ειρήνη στην ψυχή του.

Από το: «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»
Ι.Μ. ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ι.Μ. Π. ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 - ΦΥΛΛΟ 100
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 452 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 28 φορές
Επικοινωνία:

Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Δημοσίευση από Anastasios68 »

Εξαιρετικό!
Τι έχανα τόσα χρόνια που δεν φρόντιζα να διαβάζω τέτοια κείμενα, πιστεύοντας πως τα ξέρω "όλα"!
«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
ΠΟΠΗ
12
Έλαβε ευχαριστία: 1 φορά
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ΠΟΠΗ »

πολύ ωραίο το θέμα σου Γεωργία...

σε ευχαριστώ πολύ που μου τα θύμισες.
Μην ταράζεσθε και μην ανησυχείτε διότι αυτός που γνωρίζει όσα υποφέρετε
και είναι σε θέση να τα εμποδίσει είναι φανερό ότι δεν τα εμποδίζει, επειδή προνοεί και ενδιαφέρεται για σας.
Άβαταρ μέλους
gkou
12

Δημοσίευση από gkou »

Εγώ απλά αντιγράφω πληκτρολογώντας...σε άλλους αξίζουν τα μπράβο ;)
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

Γεωργία διαβάζοντας το ποστάρισμά σου μου ρθε στο μυαλό η προσευχή του Αγίου Εφραίμ ..Κύριε και Δέσποτα της Ζωής μου Πνεύμα αργίας.... περίεργο?
Anastasios68 έγραψε:Εξαιρετικό!
Τι έχανα τόσα χρόνια που δεν φρόντιζα να διαβάζω τέτοια κείμενα, πιστεύοντας πως τα ξέρω "όλα"!
Αγαπητέ μου Αναστάση κανένας μας (πλην ορισμένων) δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν όλα αυτά (και πόσα άλλα υπάρχουν που δεν τα γνωρίζουμε). Ο Πατέρας μου, μου πε ότι ο Θεός δίνει ευκαιρίες στον καθέναν μας, ακόμα και αν εμείς δεν τις καταλάβουμε ο Θεός δεν σταματά να μας δίνει. Ο Ιδιος ορίζει ποτε είναι η κάθε ψυχή έτοιμη, επίσης ορίζει και το πως και με ποιόν τρόπο.

όπως λες όμως "έχανες" τώρα δεν χάνεις και δεν θα αφήσεις να χάσεις λεπτό μιας που ξέρεις, ακόμα και στην πτώση μας σηκωνόμαστε και βαδίζουμε.

Δεν ξέρω αν η Εκκλησία έχει χρήματα και πλούτο (αν και αναφέρθηκε ένας φίλος μου την περασμένη Κυριακή στα οικονομικά και στο κράτος δεν απάντησα για να κάνω συζήτηση μαζί του, δίκιο είχε βέβαια) χαίρομαι που αυτόν τον πλούτο (Αγία Γραφή, Πατέρικά Κείμενα, Εικόνες, Άγια) δεν μπορεί κανένα κράτος ή άνθρωπος ή ο :evil: να της τον πάρει. Ούτε να φορολογήθει.
Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον στερρόν, άσμασιν εγκωμίων άνευφημήσωμεν ότι ένήθλησε λαμπρώς, και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν άπαύστως πρεσβεύει, υπέρ των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Achilleas
12
Έχει ευχαριστήσει: 2 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 10 φορές

Δημοσίευση από Achilleas »

Μαρίνα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όλο αυτό τον ανεκτίμητο πνευματικό πλούτο που διαθέτει η Ορθοδοξία μας, δεν πρόκειται να τον πειράξει κανείς. Δεν θα αφήσει ο Θεός να συμβεί αυτό!
Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

Αχιλλέα μου, νομίζω, [το πιστεύω μπορώ να πω αλλά σχωράτε με, άνθρωπος είμαι, το χει το σόι να παθιαζόμαστε με άλλα ασήμαντα πράγματα, πόσο μάλλον για Εκείνον] αυτή η στάση σου, οι κινήσιες τους, πως να το πω??? όλο αυτό που γίνεται, αυτή την περιουσία θέλουν καταβάθος να κατασπαράξουν, αυτό τον Πνευματικό Πλούτο. Φυσικά και δεν θα αφήσει ο Θεός να συμβεί, εδώ δεν αφήνει αλλα και άλλα πράγματα, αλλά όλο αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ψυχές ανθρώπων. Αυτό είναι το θλιβερό.

Αλλά να πω και την αμαρτία μου, με ενοχλεί που ο απλός κόσμος, που ο κλήρος, προσπαθεί, κάνει κάτι, και οι άνωτεροι τους φάσκουν και αντιφάσκουν. Μια φορά να συμφωνούσαν σε κάτι και να ήταν ενωμένοι και τι στον κόσμο?
Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον στερρόν, άσμασιν εγκωμίων άνευφημήσωμεν ότι ένήθλησε λαμπρώς, και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν άπαύστως πρεσβεύει, υπέρ των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Κατερίνα
12

Δημοσίευση από Κατερίνα »

''Η νηστεία (με διάκριση) φέρνει την αγρυπνία και η αγρυπνία φέρνει την προσευχή. Το μυστικό της επιτυχίας στην πνευματική ζωή βρίσκεται στην προσευχή. Η εγκράτεια και η νηστεία είναι (πρέπει να είναι) αποτέλεσμα του εσωτερικού χορτασμού, της εσωτερικής πληρώσεως από τη χάρη του Θεού. Τα τρία «φ» (φιληδονία, φιλοδοξία και φιλαργυρία) πρέπει να τα αποφεύγουμε.''

''Ο πονηρός στέλνει σκέψεις, λογισμούς βλασφημίας στο νου, οι οποίοι εμφανίζονται ξαφνικά, όπως στον ουρανό τα υπερηχητικά αεροπλάνα. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το νου και την καρδιά μας αεροδρόμιο και ν'αφήνουμε τις πονηρές σκέψεις να παραμένουν μέσα μας. Πρέπει με την προσευχή (τη μνήμη του Θεού), τη μνήμη του θανάτου και την ενθύμηση της κολάσεως να τις διώχνουμε. Προσοχή, λοιπόν, στις σκέψεις, στους λογισμούς. Μόλις έρχονται , να τις διώχνουμε. Αν επιμένουν, να τις αντιμετωπίζουμε είτε με την καταφρόνηση, είτε με αντίθετο, δεξιό δηλαδή λογισμό.''

π. Παϊσιος ο Αγιορείτης
(Μαρτυρίες Προσκυνητών τόμος Α'
Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994
Επιμέλεια: Νικόλαος Ζουρνατζόγλου)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα - Spriritual Messages”