Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

Τι πιστεύετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 366 φορές

Τι πιστεύετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Δημοσίευση από Νίκος »

Το ναι ή όχι στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απάντηση από πνευματικής πλευράς.

Εικόνα

Μιλάμε για εξωσωματική γονιμοποίηση από ωάριο της μητέρας και σπέρμα του συζύγου της, όχι για γενετικό υλικό διαφορετικής προέλευσης ή παρένθετη μητέρα κλπ.

Η επιστήμη έχει δώσει σήμερα πολλές λύσεις σε προβλήματα υγείας των ανθρώπων και μπορούμε να θεωρήσουμε και την ατεκνία λόγω προβλημάτων υγείας ή γενετικών προβλημάτων μια απ΄αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι πράγματι κάποιες φορές που φαίνεται η επιστήμη να επεμβαίνει στο έργο της Πρόνοιας του Θεού. Είναι όμως έτσι; Νομίζω πως όχι, γιατί το παιδί είναι συνδημιουργία Θεού και ανθρώπου και ο Θεός μπορεί να μην επιτρέψει την τεκνοποιία, παρά τις προσπάθειες του ζευγαριού, για λόγους που μόνο Εκείνος γνωρίζει.

Ακριβώς όμως επειδή τα παιδιά είναι συνδημιουργία Θεού και ανθρώπου, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιδιώκεται οι τεκνοποιία είναι πολύ σημαντικές. Η πνευματική κατάσταση του ζευγαριού, το πνευματικό περιεχόμενο που δίνουν στην επιθυμία τους για παιδί, ακόμη και η σωματική τους υγεία μπορεί να είναι παράγοντες για τους οποίους ο Θεός από Αγάπη δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τη σύλληψη του παιδιού.

Η γνώμη μου είναι ότι το ζευγάρι πρέπει να δώσει χρόνο στο Θεό μ΄εμπιστοσύνη στην Αγάπη Του, για να γεννηθεί το παιδί χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Είναι γνωστά πάρα πολλά θαύματα ζευγαριών που ενώ η επιστήμη θεωρούσε απίθανο να τεκνοποιήσουν, παρ΄όλα αυτά ο Θεός τους χάρισε ένα ή περισσότερα παιδιά. Η καταφυγή στην επιστήμη για την τεκνοποιία ας είναι η τελευταία λύση και μετά από συνεννόηση με τον Πνευματικό του ζευγαριού.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι βέβαια πανάκεια, αλλά λύση σε συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα δεν μπορεί να τεκνοποιήσει ούτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τότε νομίζω ότι το ζευγάρι με τη βοήθεια του Πνευματικού τους πρέπει ν΄αποφασίσουν, αν θα συνεχίσουν χωρίς παιδιά ή θα καταφύγουν στη λύση της υιοθεσίας, η οποία πάντως δεν είναι και πολύ εύκολη.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Άβαταρ μέλους
Achilleas
12
Έχει ευχαριστήσει: 2 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 10 φορές

Re: Τι πιστεύετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Δημοσίευση από Achilleas »

Συμφωνώ και εγώ μαζί σου Νίκο ότι η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση του ζευγαριού έπειτα από συζήτηση και καθοδήγηση που θα έχουν από τον Πνευματικό τους. Μιλάμε βέβαια για ζευγάρια που δεν είναι ξεκομμένα από την εκκλησία και έχουν Πνευματικό.

Εγώ θα ήθελα να βάλω και έναν άλλο παράγοντα σ' αυτό το ζήτημα, που είναι το Δημογραφικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι ξέρουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα (Χώρα γερόντων, θα είμαστε σε λίγα χρόνια μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα κλπ). Το Κράτος και ιδιαίτερα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, λόγω αυτού του προβλήματος, θα πρέπει να επιδοτούν στο μέτρο που επιτρέπουν τα οικονομικά τους, την προσπάθεια αυτή του ζευγαριού.

Η εκκλησία η οποία είναι γνωστό ότι έχει εθνικές ευαισθησίες και το έχει αποδείξει ιστορικά αυτό, θα πρέπει να δει το θέμα με κατανόηση και να ωθεί τα ζευγάρια σ' αυτή τη λύση, σαν έσχατη βέβαια, όπως προείπα. Νομίζω ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση και είναι άλλοι πιο ειδικοί και από μένα να το πουν, ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τον Ηθικό Νόμο.

Αυτό που νομίζω έρχεται σε αντίθεση με το Θεό και την Ηθική, είναι όταν το σπέρμα ή το ωάριο προέρχονται από άτομο εκτός του ζευγαριού. Στη λύση επίσης της παρένθετης μητέρας, νομίζω ότι πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον αποτελεί το "σπίτι" του εμβρύου για εννέα μήνες και τίποτε άλλο.
Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12

Δημοσίευση από Νίκος »

Δεν ξέρω Αχιλλέα, ακόμη και το θέμα της παρένθετης μητέρας είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πνευματικά, επειδή η μητέρα που κυοφορεί αλληλεπιδρά με το έμβρυο και δεν είναι αδιάφορη βιολογικά, ψυχολογικά και πνευματικά η συμβολή της στη γέννησή του.
Άβαταρ μέλους
stratis
12

Δημοσίευση από stratis »

Παραθέτω από το site ένα σχετικό κείμενο που είχα γράψει:

http://orthodoxos.info/epikaira_exoswmatiki.html
eleanna
12

Δημοσίευση από eleanna »

Αν σκεφτούμε ότι η εξωσωματική είναι ένα είδος ανυπακοής στο θέλημα του Θεού να μην έχουν παιδιά οι χ, ψ γονείς τότε και η υιοθεσία το ίδιο είναι!
Επίσης, αν ο Θεός δε θέλει να μας δώσει παιδιά όσες εξωσωματικές και να κάνουμε θα πάνε στράφι.
Αν κάποιοι καταφέρουν τελικά και κάνουν παιδί με εξωσωματική αυτό σημαίνει ότι επέτρεψε κι ο Θεός να κάνουν παιδιά. Έστω κι έτσι.
Επίσης, το να χρησιμοποιηθεί ξένο ωάριο ή σπερματοζωάριο δε βλέπω γιατί είναι κακό. Γιατί είναι κακό να έχεις ένα παιδί που προέρχεται από ξένο γενετικό υλικό;;; Και τα θετά παιδιά δεν είναι παντελώς ξένο γενετικό υλικό;;;

Για μένα, αυτό που είναι λάθος και ίσως εγωιστικό είναι να κάνω αλλεπάλληλες εξωσωματικές και να ταλαιπωρούμαι για χρόνια δίνοντας και απίστευτα χρηματικά ποσά τα οποία θα μπορούσαν να θρέψουν το θετό μου παιδί μόνο και μόνο επειδή θέλω σώνει και καλά να "βιώσω" την εγκυμοσύνη και να αναπαράγω "ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ" γενετικό υλικό ωσάν αυτό να είναι που προσδίδει αξία στο παιδί, να βλέπω τον εαυτό μου επάνω του. Το πείσμα αυτό είναι εγωιστικό και ανυπακοή στο θείο θέλημα όχι η ίδια η εξωσωματική που πολλές φορές έχει φέρει το ποθητό αποτέλεσμα και με την πρώτη προσπάθεια.

Πιστεύω ότι κάποιος που αγαπά όντως τα παιδιά και θέλει να προσφέρει αυτή την αγάπη θα κοιτάξει να τη δώσει όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνεται. ¨Ετσι, αν γνωρίζει ότι ακόμη και με εξωσωματική θα πρέπει να προσπαθεί για χρόνια και δύσκολα θα πετύχει το ποθούμενο, θα προτιμήσει να υιοθετήσει στην Ελλάδα και αν αυτό πάλι είναι χρονοβόρο θα υιοθετήσει από το εξωτερικό. Και αν οντως αγαπά τα παιδιά δε θα υιοθετήσει ή γεννήσει ένα αλλά δύο και τρία.
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12

Δημοσίευση από Νίκος »

Ελεάννα πιστεύω ότι η οικογένεια είναι ο χώρος άσκησης της αγάπης μεταξύ των μελών της, ώστε να μπορέσουν τελικά ν' αγαπήσουν σωστά και το Θεό και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι δεσμοί αίματος μέσα στην οικογένεια με τη βοήθεια του ενστίκτου, βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό ενισχύει τα επιχειρήματα της εξωσωματικής και γενικά των θεραπειών γονιμότητας, ώστε τελικά το ζευγάρι ν' αποκτήσει ένα δικό του εξ αίματος παιδί, έναντι της λύσης της υιοθεσίας.

Βεβαίως η υιοθεσία ενός παιδιού, που χωρίς αυτή δεν θα είχε οικογένεια, είναι πράξη θεάρεστη, ακόμη και για οικογένειες, που έχουν ήδη παιδιά. Είναι όμως αυτές οι πραγματικές προθέσεις ενός ζευγαριού, που προχωρεί στην υιοθεσία;

Πρέπει οι δύο σύζυγοι με τη βοήθεια του Πνευματικού τους να εξετάσουν βαθιά στην ψυχή τους, ποιες είναι οι προθέσεις τους απέναντι στο θέμα της απόκτησης τέκνων. Αγωνιούν τόσο πολύ για την ατεκνία τους, επειδή νοιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν ένα μέρος από την αγάπη που πλημμυρίζει από το Γάμο τους στα παιδιά τους, ή είναι ένας τρόπος να διοχετεύσουν τις δικές τους προσωπικές ελλείψεις ή εγωιστικές επιδιώξεις;

Όταν ξεκαθαρίσουν μέσα τους τι αντιπροσωπεύει γι αυτούς η τεκνογονία, τότε μπορούν με περισσότερη καθαρότητα ψυχής, ειλικρίνεια και διάκριση να ζητήσουν την βοήθεια του Θεού και με την καθοδήγησή Του και τη βοήθεια του Πνευματικού τους, ν' αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία και σύγχρονη κοινωνία, Orthodoxy and modern society”