Μιλάμε για εξωσωματική γονιμοποίηση από ωάριο της μητέρας και σπέρμα του συζύγου της, όχι για γενετικό υλικό διαφορετικής προέλευσης ή παρένθετη μητέρα κλπ.
Η επιστήμη έχει δώσει σήμερα πολλές λύσεις σε προβλήματα υγείας των ανθρώπων και μπορούμε να θεωρήσουμε και την ατεκνία λόγω προβλημάτων υγείας ή γενετικών προβλημάτων μια απ΄αυτές τις περιπτώσεις.
Είναι πράγματι κάποιες φορές που φαίνεται η επιστήμη να επεμβαίνει στο έργο της Πρόνοιας του Θεού. Είναι όμως έτσι; Νομίζω πως όχι, γιατί το παιδί είναι συνδημιουργία Θεού και ανθρώπου και ο Θεός μπορεί να μην επιτρέψει την τεκνοποιία, παρά τις προσπάθειες του ζευγαριού, για λόγους που μόνο Εκείνος γνωρίζει.
Ακριβώς όμως επειδή τα παιδιά είναι συνδημιουργία Θεού και ανθρώπου, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιδιώκεται οι τεκνοποιία είναι πολύ σημαντικές. Η πνευματική κατάσταση του ζευγαριού, το πνευματικό περιεχόμενο που δίνουν στην επιθυμία τους για παιδί, ακόμη και η σωματική τους υγεία μπορεί να είναι παράγοντες για τους οποίους ο Θεός από Αγάπη δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τη σύλληψη του παιδιού.
Η γνώμη μου είναι ότι το ζευγάρι πρέπει να δώσει χρόνο στο Θεό μ΄εμπιστοσύνη στην Αγάπη Του, για να γεννηθεί το παιδί χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Είναι γνωστά πάρα πολλά θαύματα ζευγαριών που ενώ η επιστήμη θεωρούσε απίθανο να τεκνοποιήσουν, παρ΄όλα αυτά ο Θεός τους χάρισε ένα ή περισσότερα παιδιά. Η καταφυγή στην επιστήμη για την τεκνοποιία ας είναι η τελευταία λύση και μετά από συνεννόηση με τον Πνευματικό του ζευγαριού.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι βέβαια πανάκεια, αλλά λύση σε συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα δεν μπορεί να τεκνοποιήσει ούτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τότε νομίζω ότι το ζευγάρι με τη βοήθεια του Πνευματικού τους πρέπει ν΄αποφασίσουν, αν θα συνεχίσουν χωρίς παιδιά ή θα καταφύγουν στη λύση της υιοθεσίας, η οποία πάντως δεν είναι και πολύ εύκολη.