Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

Βιβλίο : π. Σεραφείμ Ρόουζ - Η ζωή και τα έργα του

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
Φοιτητής
12

Re: Βιβλίο : π. Σεραφείμ Ρόουζ - Η ζωή και τα έργα του

Δημοσίευση από Φοιτητής »

Η μάχη αφορά το τι κάνει η ψυχή σου σε αυτή την περίσταση. Εάν η ψυχή σου μπορεί να σωθεί, ενώ τυπώνονται λόγια που μπορούν να σώσουν άλλους, τόσο το καλύτερο, αλλά αν τυπώνονται λόγια που μπορούν να σώσουν άλλους και όλη την ώρα καταστρέφουν τη δική σου ψυχή, αυτό δεν είναι καλό.
Διάβασα το εξής και μου θύμησε το παραπάνω που έγραψες και που ηταν πολύ ωραίο.

Σε όλα σου τα έργα ας προηγηθεί η σωφροσύνη του σώματος σου και η καθαρότητα της συνείδησής σου· διότι χωρίς αυτά τα δύο κάθε άλλη αρετή θεωρείται μάταια για τον Θεό. Να γνωρίζεις ότι κάθε έργο που κάνεις χωρίς σκέψη και εξέταση υπάρχει μάταιο· καθώς ο Θεός υπολογίζει την αρετή με την διάκριση και όχι με την αδιάκριτη ενέργεια.

ΑΓ. ΙΣΑΑΚ ΣΥΡΟΥ
ΑΣΚΗΤΙΚΑ

πηγή: Απόψεις για την Μονή Βατοπαιδίου
Άβαταρ μέλους
Κατερίνα
12

Re: Βιβλίο : π. Σεραφείμ Ρόουζ - Η ζωή και τα έργα του

Δημοσίευση από Κατερίνα »

Ήταν λιγότερο από μήνα πριν την αγιοποίηση του αγίου Γερμανού, όταν ο επίσκοπος Νεκτάριος ήρθε στη σκήτη της Πλατίνας σχεδόν πριν χαράξει και λειτούργησε. «Αυτό», έγραψε ο Ευγένιος, «ήταν η αρχή καθημερινών ακολουθιών Λιτής για την ανάπαυση του επικειμένου προς αναγνώριση Αγίου.» Σχετικώς με αυτό που επρόκειτο να λάβει χώρα, ο επίσκοπος Νεκτάριος είπε στους αδελφούς αυτό που ο γέροντάς του τον είχε διδάξει για τις μεσιτεύσεις των Αγίων. «Όταν ήμουν στην Όπτινα με το γέροντα Νεκτάριο, μου έδωσε ως κανόνα προσωπικό την προσευχή της Όπτινα των πεντακοσίων* με κομποσχοίνι και μου είπε: «Σκέψου μόνον, πόσο μεγάλο πράγμα είναι να προσεύχεσαι στους Αγίους! Όταν λέμε, «Άγιοι Πάντες, πρεσβεύσατε υπέρ ημων στο Θεό», εκείνη τη στιγμή στη βασιλεία των Ουρανών όλοι, όλοι, όλοι οι Άγιοι που είναι στο θρόνο του Θεού υποκλίνονται ταυτόχρονα ενώπιον του Κυρίου και όλοι μαζί φωνάζουν: Κύριε ελέησον».

*Αυτός ο κανόνας προσευχής, τον οποίο ακολουθούσαν στο μοναστήρι της Όπτινα, αποτελείται από τριακόσιες προσευχές στον Ιησού («Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με, τον αμαρτωλό»), εκατό προσευχές στη Θεοτόκο («Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημας»), πενήντα στον φύλακα Άγγελο [«Άγιε Άγγελε (του Κυρίου), φύλακά μου, πρέσβευε (στον Κύριον) υπέρ εμού»] και πενήντα σε όλους τους Αγίους («Άγιοι Πάντες, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»)

Πηγή: Ιερομονάχου Δαμασκηνού, π. Σεραφείμ Ρόουζ - Η ζωή και τα έργα του, Β' τόμος, εκδόσεις Μυριόβιβλός, Αθήνα 2006.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικότερα θέματα, General Subjects”